Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / Άμεση συμφωνία με τη Moderna θέλει η Κομισιόν – Στα 25 δολάρια η τιμή της δόσης
Άμεση συμφωνία με τη Moderna θέλει η Κομισιόν – Στα 25 δολάρια η τιμή της δόσης

Άμεση συμφωνία με τη Moderna θέλει η Κομισιόν – Στα 25 δολάρια η τιμή της δόσης

Να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να κλείσει άμεσα συμφωνία με την Moderna για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του προωθούμενου εμβολίου, επιδιώκει η Κομισιόν, η οποία δίνει αγώνα δρόμου ώστε η Γηραιά Ήπειρος να θέσει τις βάσεις για το χτίσιμο της ανοσίας έναντι της Covid-19.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, στόχος των Βρυξελλών είναι η εξασφάλιση ενός deal σε τιμή λιγότερων των 25 δολαρίων ανά δόση.

Από τον Ιούλιο οι διαπραγματεύσεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Moderna ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες κατέδειξαν ότι το εμβόλιό της παρέχει ανοσία τουλάχιστον 94,5%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer – ΒιοΝΤech (90%).

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 200 + 100 εκατομμυρίων δόσεων, οι διαπραγματεύσεις με τη Moderna, οι οποίες «τρέχουν» από τον περασμένιο Ιούλιο, ακόμη δεν έχουν οδηγήσει σε «λευκό καπνό».

«Μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτυχθεί τις επόμενες ημέρες» παραδέχεται η ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι οι διμερείς επαφές αφορούν κυρίως τη νομική μορφή του συμβολαίου, καθώς δεν προκύπτουν διαφωνίες σε ζητήματα τιμής ή διαθεσιμότητας.

«Η τιμή που διαπραγματευόμαστε είναι κάτω των 25 δολαρίων ανά δόση» έσπευσε να προσθέσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech, η Κομισιόν δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους, αν και ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για deal, αξίας λιγότερων των 19,5 δολαρίων ανά δόση, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

«Τα αποτελέσματα της Moderna είναι εναθαρρυντικά. Οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμη» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες για τα υπό δοκιμή εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac και Sanofi .

Deal ΗΠΑ – Moderna

Σ’ αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων εμβολίων έναντι 15 δολαρίων ανά δόση.

Στο deal όμως, περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, γεγονός το οποίο επί της ουσίας ανεβάζει την τιμή της δόσης σε 25 δολάρια.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, θα έχει δικαίωμα αγοράς ακόμη 400 εκατομμυρίων δόσεων.

Η σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer

Αποτελεσματικότητα 94,5% έδειξαν οι έρευνες της Moderna για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία. Ήταν μία εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που η Pfizer ανακοίνωσε εξίσου θετικά νέα  για το δικό της εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία.

Όμως το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά.

Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή στη θερμοκρασία ενός κοινού οικιακού καταψύκτη) για διάστημα έως έξι μηνών.

Το σκεύασμα θα διανεμηθεί σε φιαλίδια των 10 δόσεων και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αφότου ξεπαγώσει.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Όπως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση. Ακόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα επιδείνωση του καιρού από απόψε - https://t.co/nzllf9vtNq -

  • “Νέο” όχημα στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου - https://t.co/feq71N8Ah1 -

  • Αλ. Μεϊκόπουλος: «Έχει αναρωτηθεί η κυβέρνηση πώς βγάζουν το μήνα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό–επισιτισμό;»… - https://t.co/wBHFIVLRmx -

"Αλιεύοντας" την είδηση