Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη
Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη

Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη

Πρόταση Καμμένου

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός ς Αμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χ σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος.

Οι αναφορές του κ. Καμμένου δεν είναι τυχαίες, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από τον αμερικανικό στρατό για την προώθηση αμερικανικών ελικοπτέρων στην ανατολική Ευρώπη. Επίσης, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη είναι μόνιμα σταθμευμένα αμερικανικά drones MQ9 ενώ τους προηγούμενες μήνες έχουν πραγματοποιήσει μεταστάθμευση F-22 Raptor.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι Αμερικανοί αξιολογούν τη χρήση του αεροδρομίου της Λάρισας καθώς και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για τη στάθμευση μεγαλύτερων αεροπλάνων, όπως είναι τα ιπτάμενα τάνκερ.

Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο της συζήτησης μεταξύ των δύο υπουργών ήταν και η συνεργασία των δύο χωρών κατά της τρομοκρατίας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Δεκέμβριο και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό χώρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήλωση του Τζέιμς Μάτις για την πιθανότητα νέας στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, ο υπουργός ς Αμυνας είπε: «Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Καμμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί στην ΠΔΜ – Το εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε στον . Μίτσελ

Η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χ καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε δε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Ν. Βούτσης: Δεν είναι εύκολο να καταλάβω τι πρότεινε ο κ. Καμμένος

«Έκπληξη» και «απορία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου αναφορικά με το εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα τόνισε ότι η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, «δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί».

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Kontra Channel και συνέχισε:

«Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».

«Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

«Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες» είπε χαρακτηριστικά.

«Αποτελεί πρόβλημα η τριβή «περί διαγραμμάτων» την ώρα που υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό τη ς οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε καθημερινά με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις και ενστάσεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση