Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Σε ετοιμότητα η εκπαιδευτική κοινότητα Μαγνησίας για υποδοχή αλλoδαπών μαθητών
Σε ετοιμότητα η εκπαιδευτική κοινότητα Μαγνησίας για υποδοχή αλλoδαπών μαθητών

Σε ετοιμότητα η εκπαιδευτική κοινότητα Μαγνησίας για υποδοχή αλλoδαπών μαθητών

Προετοιμασία για 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες-μετανάστες που θα υποχρεωθεί να εντάξει η Ελλάδα στον κοινωνικό ιστό της μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, πραγματοποιείται και στη Μαγνησία.

Στην ημερίδα για το προσφυγικό που διεξάγεται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και τη διοργανώνει η διεύθυνση Β ’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο παρουσιάζουν τις θέσεις τους για το προσφυγικό ενώ ο καθηγητής του Π.Θ. Βυρ. Κοτζαμάνης , που έχει κάνει μια σχετική έρευνα παρουσίασε κάποια στοιχεία από τότε που ξεκίνησε το προσφυγικό –μεταναστατευτικό από το 2006 έως το 2015.

Ο ίδιος είπε –μεταξύ άλλων -ότι η Ελλάδα την επόμενη περίοδο θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων λόγω της συγκυρίας, της πολιτικής της Ε.Ε. , που δεν έχει καμία σχέση με διεθνές δίκαιο και ανθρωπισμό, να φιλοξενήσει και να εντάξει περί τους 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες-μετανάστες. «Αυτό δεν είναι καθόλου τραγικό ούτε συνταρακτικό, αφού η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο αλλοδαπούς και αν προστεθούν επιπλέον 150.000 δεν είναι μεγάλη η διαφορά, πόσο μάλλον που αυτοί οι άνθρωποι από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν προέρχονται από μεσαία κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν μεγάλες κοινωνικές διαφοροποιήσεις με εμάς. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και αντί να μεμψιμοιρούμε το καλύτερο είναι να σκεφτούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές ένταξής τους αυτών των ανθρώπων στην κοινωνική ζωή της χώρας.


Αλλοδαποί μαθητές στο Εσπερινό Γυμνάσιο

Ιδιαίτερη ήταν επίσης η αναφορά του διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Απ. Ζαχαρού που στο σχολείο του το 50% των μαθητών είναι αλλοδαποί.
Όπως εξήγησε «Όταν λέμε 50 μαθητές τη φετινή χρονιά, εννοούμε ποσοστό 52% του μαθητικού δυναμικού.Οι 50 αλλοδαποί μαθητές προέρχονται από 21χώρες με τη μεγάλη πλειοψηφία από το Αφγανιστάν, μια μεγάλη ομάδα από το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί και Βούλγαροι. Πέρυσι που το σχολείο είχε 170 μαθητές το ποσοστό των αλλοδαπών ήταν πολύ μεγαλύτερο ενώ περίπου 50% κάθε χρόνο είναι αλλοδαποί.»

Ο κ. Ζαχαρός είπε ακόμη πως τα παιδιά αυτά σε ποσοστό 90% μένουν στους ξενώνες της Άρσις στη Μακρινίτσα και του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά και είναι συνεργάσιμα 100% και πρόσθεσε: «Τα πέντε χρόνια που είμαι διευθυντής του σχολείου δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και μπορώ να πω ότι περισσότερη κατανόηση βρίσκουμε από αυτά τα παιδιά που είναι εμπερίστατα ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους, προερχόμενα από εμπόλεμες περιοχές, άλλα ορφανά και κάποια με αναπηρίες. Τα παιδιά ζητούν έναν λόγο ύπαρξης ακόμη πέρα απ’ αυτούς που έχουν ήδη και στηρίζονται από τις ΜΚΟ.

Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου είπε ακόμη πως στο σχολείο εντάσσονται ως μαθητές των Τμημάτων Υποδοχής, ένας θεσμός που αφορά αλλοδαπούς μαθητές, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι επιμορφωμένοι επί τέσσερα χρόνια και συμπλήρωσε: « Κάνουμε πολλές δράσεις και προσπαθούμε να τα εντάξουμε μέσα από πολιτιστικά προγράμματα.

Το σχολείο για τρίτη χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα σίτισης που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το θετικό με την ημερίδα είναι ότι επίσημα πλέον η Πολιτεία μέσω θεσμών όπως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αγκαλιάζει και αυτά τα παιδιά, γιατί για πέντε χρόνια η ένταξη των παιδιών αυτών βασίζονταν στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών με μεγάλη γραφειοκρατία και κενά νόμου.»

Ο διευθυντής Α’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζος ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, το προσφυγικό, τόσο στη χώρα όσο και στη Μαγνησία και πρόσθεσε: «Μετά από κατευθύνσεις που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούμε με κάποιους τρόπους να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάποια βασικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την ηθική στήριξη των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών , αλλά και υλικά με είδη διατροφής και ένδυσης.»

Για το ενδεχόμενο να φοιτούν από την ερχόμενη παιδιά προσφύγων-μεταναστών στα σχολεία της Μαγνησίας ο κ. Πολύζος είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να βρεθούν αίθουσες για να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε σημαντική και επίκαιρη την ημερίδα που αφορά τον εκπαιδευτικό κόσμο, επισημαίνοντας: «Έχουμε να κάνουμε με το προσφυγικό , ένα ζήτημα που θα απασχολήσει για αρκετό καιρό την πατρίδα μας και βεβαίως να μπορέσουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας για να κατανοήσουν ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πλέον έτσι κι αλλιώς είναι ανάμεσά μας. Να μπορέσουν να νοιώσουν ότι η παράδοσή μας τόσο ως και ως Ορθόδοξοι ότι φιλοξενούμε, ο ξένος για εμάς γίνεται οικείος.

Εμείς αυτό το κήρυγμα θα το κρατήσουμε ζωντανό και χαίρομαι που το εκπαιδευτικό μας σύστημα δωρεάν έχει δεχθεί αυτούς που ήρθαν σε άλλες εποχές και εκεί φάνηκε η αξία της παιδείας. Πολλά παιδεία ενσωματώθηκαν τα χρόνια αυτά επειδή σπούδασαν δωρεάν την ελληνική παιδεία. Πρέπει να δούμε κατάματα την κατάσταση και αν την αντιμετωπίσουμε ως άνθρωποι προς ανθρώπους και να καταπολεμήσουμε την και κάθε ιδέα ρατσισμού στο ν τόπο μας.

Τέλος ο οικοδεσπότης της εσπερίδας, διευθυντής Β ’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδης είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωτικής πρωτοβουλίας κυρίως μεταξύ των επιστημονικών φορέων της πόλης ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού με γνώμονα πάντα τον ανθρωπισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι Έλληνας μαθητής, γονέας και καθηγητής, ο Έλληνας ανά τους αιώνες έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ξέρει να δίνει ιδιαίτερα όχι μόνο όταν έχει αλλά κι όταν δεν έχει, όπως συμβαίνει στις μέρες μας.

Πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Γονέων, είτε μεμονωμένα, αθόρυβα και μεθοδικά, είτε συνολικά μέσω της Ένωσης Γονέων, έδειξαν ήδη την αλληλεγγύη τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν τόσο προς τους πρόσφυγες, όσο και για την κάλυψη πολλών ακόμη αναγκών που έχουν δημιουργηθεί πλέον, σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών, επεσήμανε στην εισήγησή του στη διάρκεια της εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία κοινού δικτύου, ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότητα και ο σωστός συντονισμός.
Όπως σημείωσε, «για να επιτευχθεί κάτι, το οποίο μπορεί να έχει προοπτική και εξέλιξη στο θέμα της αλληλεγγύης, με αφορμή ακριβώς το Προσφυγικό και για όσο διάστημα διαρκέσει, καταθέτουμε πρόταση ως Ένωση Γονέων, για τη δημιουργία «Μόνιμου δικτύου υποστήριξης» σήμερα για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες , αύριο για τους επόμενους, αλλά και όποιον μπορεί να έχει αντίστοιχη ανάγκη, με τη συνεργασία όλων φορέων. Οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση, διαθέτουν εθελοντές που μπορούν να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους, ένα τέτοιο εγχείρημα».

prosfigiko

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθαρισμός της ακτογραμμής Μηλίνας   #ακτογραμμήΜηλίνας - https://t.co/6GwCinwyeO -

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

"Αλιεύοντας" την είδηση