Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αλλαγή σκηνικού στη Σύνοδο Κορυφής
Αλλαγή σκηνικού στη Σύνοδο Κορυφής

Αλλαγή σκηνικού στη Σύνοδο Κορυφής

Η αιφνιδιαστική της Αυστρίας να ανακοινώσει ότι θα υποδέχεται μόλις 80 την ημέρα, η απουσία του πρωθυπουργού, Αχμέτ ταβούτογλου και η περιθωριοποίηση των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, , Σλοβακία) διαμόρφωσαν νέα δεδομένα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, μετατοπίζοντας σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον από την Ελλάδα, μειώνοντας την πίεση που η Αθήνα ανέμενε ότι θα υποστεί από τους εταίρους. Πάντως, με δεδομένο ότι το ζήτημα των συνόρων παραμένει εκ των πραγμάτων «ανοικτό» από ορισμένα κράτη-μέλη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας θα έχει σήμερα συνάντηση με τη καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με αντικείμενο το προσφυγικό, αλλά στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος και η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, έχοντας να παρουσιάσει την πρόοδο στις εργασίες για τα κέντρα καταγραφής, υποδοχής και φιλοξενίας, προσήλθε στη Σύνοδο έχοντας προαναγγείλει ότι θα πρέπει τα συμφωνηθέντα να τηρηθούν από όλες τις πλευρές. Υπό τη βάσιμη ανησυχία, δε, ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την προχθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση μπορεί να τροποποιήσουν τη στάση της Αγκυρας και να αυξήσουν την πίεση προς την Αθήνα για συγκράτηση των ροών, η ελληνική αντιπροσωπεία επιχείρησε να επαναφέρει διαρκώς τη συζήτηση στην ευρωπαϊκή διαχείριση του ζητήματος σε μία συνεδρίαση που ανέδειξε τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και τη δυσκολία να γεφυρωθούν.

Ακόμα και στη συζήτηση για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βρετανία, που απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε βάζοντας την παράμετρο του προσφυγικού. Ειδικότερα, επισήμανε ότι στην περίπτωση της Βρετανίας η Ε.Ε. αγωνίζεται για να ενισχύσει την ενότητα στο Βορρά, ενώ την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή ενότητα πλήττεται στον ότο. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να προστατευθεί παράλληλα με τη συνδρομή προς τη Βρετανία, αλλά και ότι το να ανοίγουν συζητήσεις για επιμέρους θέματα με βάση αυτό που κάθε φορά συμφέρει τους εμπλεκόμενους και όχι στη βάση αξιών, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Απευθυνόμενος προς τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ, που διαμαρτύρονται για την πρόθεση της Βρετανίας να προχωρήσει σε αναστολή της παροχής επιδομάτων για προερχόμενους από την Ε.Ε. , ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος φράχτη, σαν τους φράχτες που οι χώρες αυτές προτείνουν για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου με τον Τσέχο ομόλογό του, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, στον οποίο σε υψηλούς τόνους διαμαρτυρήθηκε, αναφέροντας ότι είναι «μη φιλική ενέργεια να στέλνεις στρατό και χωρο στα σύνορά μας με άλλες χώρες». Επιπλέον, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις της ομάδας Βίζεγκραντ, είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υλοποιήσει πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση