Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να περάσει από τους πιστωτές

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να περάσει από τους πιστωτές

Με στόχο την έγκριση της εκτμίευσης μις υποδόσης ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης θα επιδιώξει στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες να αποδείξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι η Αθήνα έχει τη βούληση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να επιτευχθεί μία προκαταρκτική συμφωνία.

νώμονας της ελληνικής πλευράς δεν είναι άλλος από την αποδέσμευση μέρους των δόσεων (συγκεκριμένα του 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων) που εκκρεμούν, ακόμα και πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ώστε να είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 12 του μήνα (ύψους 700 εκατ. ευρώ).

Εάν δεν εκταμιευθεί μέρος των δόσεων, τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει το Δημόσιο να εξυπηρετήσει την υποχρέωση προς το Ταμείο και αν αυτό τελικά επιτευχθεί θα έχει τεράστιο κόστος, καθώς θα έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

ι' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από τις 11 Μαΐου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο (BG) που ξεκινούν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το Σάββατο, να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό θα κριθεί από το που θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σε αυτή τη φάση δεν θα περιλαμβάνει «σκληρά» δημοσιονομικά μέτρα. Θα έχει, όμως, σειρά διατάξεων που θα κλείνουν «τρύπες» στην ελληνική νομοθεσία και γενικότερα θα έχουν «ανώδυνες» παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε αύξηση των εσόδων. Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και κάποιος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει στο νομοσχέδιο. Επίσης, εκτός νομοσχεδίου θα είναι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και όλα τα θέματα που αφορούν σε και ασφαλιστικά ζητήματα, καθώς και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» , λόγω αντιδράσεων από τους δανειστές. Επί της ουσίας, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι επιδίωξη είναι να πειστούν οι εταίροι ότι η κυβέρνηση έχει πλέον την πρόθεση να προχωρήσει σε όσα πρέπει να γίνουν για τον «έντιμο συμβιβασμό», χωρίς όμως να παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» της. Γεγονός το οποίο προκαλεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.

Χθες, σε σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο ώστε τα στελέχη της κυβέρνησης που θα βρεθούν στις Βρυξέλλες να έχουν ένα προσχέδιο για να συζητήσουν με τους δανειστές. Την Πέμπτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο και εφόσον οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες κυλήσουν ομαλά, Δευτέρα ή Τρίτη το πολυνομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή. Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσδοκά σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα ανάψει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση μιας υποδόσης.

Πάντως, ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει «σκληρές» παρεμβάσεις όπως ζητούν οι θεσμοί.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση