Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να περάσει από τους πιστωτές

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να περάσει από τους πιστωτές

Με στόχο την έγκριση της εκταμίευσης μιας υποδόσης ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης θα επιδιώξει στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες να αποδείξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι η Αθήνα έχει τη βούληση να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να επιτευχθεί μία προκαταρκτική συμφωνία.

Γνώμονας της ελληνικής πλευράς δεν είναι άλλος από την αποδέσμευση μέρους των δόσεων (συγκεκριμένα του 1,9 δισ. που αφορούν τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων) που εκκρεμούν, ακόμα και πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ώστε να είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο () στις 12 του μήνα (ύψους 700 εκατ. ).

Εάν δεν εκταμιευθεί μέρος των δόσεων, τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει το Δημόσιο να εξυπηρετήσει την υποχρέωση προς το Ταμείο και αν αυτό τελικά επιτευχθεί θα έχει τεράστιο κόστος, καθώς θα έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από τις 11 Μαΐου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group (BG) που ξεκινούν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το Σάββατο, να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό θα κριθεί από το πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο σε αυτή τη φάση δεν θα περιλαμβάνει «σκληρά» δημοσιονομικά μέτρα. Θα έχει, όμως, σειρά διατάξεων που θα κλείνουν «τρύπες» στην ελληνική νομοθεσία και γενικότερα θα έχουν «ανώδυνες» που θα οδηγούν σε αύξηση των εσόδων. Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και κάποιος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία.

Ωστόσο, ο Οικονομικών, . Βαρουφάκης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά στο νομοσχέδιο. Επίσης, εκτός νομοσχεδίου θα είναι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και όλα τα θέματα που αφορούν σε και ασφαλιστικά ζητήματα, καθώς και οι ρυθμίσεις για τους και τα «κόκκινα» δάνεια, λόγω αντιδράσεων από τους . Επί της ουσίας, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι επιδίωξη είναι να πειστούν οι εταίροι ότι η κυβέρνηση έχει πλέον την πρόθεση να προχωρήσει σε όσα πρέπει να γίνουν για τον «έντιμο συμβιβασμό», χωρίς όμως να παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» της. Γεγονός το οποίο προκαλεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.

Χθες, σε της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο ώστε τα στελέχη της κυβέρνησης που θα βρεθούν στις Βρυξέλλες να έχουν ένα προσχέδιο για να συζητήσουν με τους . Την Πέμπτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο και εφόσον οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες κυλήσουν ομαλά, Δευτέρα ή Τρίτη το πολυνομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή. Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσδοκά σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα ανάψει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση μιας υποδόσης.

Πάντως, ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει «σκληρές» όπως ζητούν οι θεσμοί.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση