Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Τα νέα πρόσωπα
Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Τα νέα πρόσωπα

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Τα νέα πρόσωπα

Τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος . Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς, την κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας και την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Την τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Την τοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η των νέων μελών της ς θα γίνει την Τετάρτη στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας με τις αλλαγές επιδιώκεται,

-Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

-Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.

-Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αλλαγές κάνουν λόγο για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος» και «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες ».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας -διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση».

Επεσήμαναν ακόμη ότι «ταυτόχρονα, παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η τονίζει -και σε επίπεδο διάταξης- το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «οι λόγοι των πρωτοβουλιών είναι προφανείς: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο , οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες ».

Επίσης πως «σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές».

Και καταλήγουν: «Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, λοιπόν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού ς με ειδικές αρμοδιότητες».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση σε σαρωτικές αλλαγές καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λέει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Κυριάκος δεν θέλει να κάψει το χαρτί της «πίεσης» προς τους υπουργούς του ενόψει της συνέχειας. Ενας σαρωτικός αυτή τη στιγμή ανασχηματισμός θα εξέπεμπε μήνυμα σιγουριάς σε όσους μείνουν και σε όσους μπουν στο κυβερνητικό σχήμα πως –τουλάχιστον για έναν χρόνο– έχουν σίγουρη τη θέση τους. Με δεδομένο πως έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λάθος. Αντιθέτως, ένας ανασχηματισμός υφυπουργών θα κρατήσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα καραδοκεί ο πρώτος σαρωτικός.

Επισυνάπτεται το σχετικό αρχείο με τη σύνθεση της κυβέρνησης μαζί με τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση