Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αλέξης Τσίπρας: Στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας
Αλέξης Τσίπρας: Στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας

Αλέξης Τσίπρας: Στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας

“Πρέπει να έχουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, να επενδύσουμε σε καινοτομίες, στην υγιή επιχειρηματικότητα. Το βάρος μου πρέπει να δοθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις και να τους δώσουμε φορολογικά κίνητρα”. Αυτό τόνισε σήμερα από το Βόλο και συγκεκριμένα από το συγκρότημα Τσαλαπάτα, που ήταν αστυνομοκρατούμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης ,που έκανε μια επίσκεψη εξπρές πριν αναχωρήσει για τη Λάρισα, ενώ συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την σχετική έρευνα που εκπόνησε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Βόλο λίγο μετά τις 13:30 και τον υποδέχθηκαν στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι βουλευτές Μαγνησίας, Α. Μεϊκόπουλος και Μ. Μπαλλής, καθώς και στελέχη του Μαγνησίας.

Πριν από την συνάντηση με τους νέους επιχειρηματίες, ο κ. ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Τσαλαπάτα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) Σοφία Στάικου.

O κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας, εξωστρέφειας και καινοτομίας, που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό. Startups που αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του . Μερικές από αυτές έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Θεσσαλίας ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του.

Όπως τονίστηκε, το Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης, με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για το νέο παραγωγικό μοντέλο και για τα λάθη που έχουν γίνει κι επισήμανε: ” Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αντιμετωπίσουμε το brain drain και να ξαναγυρίσουν πίσω οι επιστήμονες. Ο σχεδιασμός αυτό είναι σημαντικός. Θέλουμε τους κλαδικούς φορείς να είναι συνοδοιπόροι και συνέταιροι και όχι να επιβάλλουμε αλλά να συνθέτουμε. Θα πρέπει να επενδύσουμε την καινοτομία και στην δημιουργικότητα. Έχουμε δώσει έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση. Εμείς αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα κατά 200 εκ. ευρώ και αναζητούμε και διαθέσιμους πόρους για χρηματοδότηση επιχειρήσεων για έρευνα”.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι πόροι που πήρε η Ελλάδα ανέρχονται στα 280 εκ. και για το πρόγραμμα “Καινοτομώ-Επιχειρώ, Δημιουργώ” επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη επιτυχία, έχουν γίνει μέχρι τώρα 1.600 προτάσεις και φαίνεται ότι το έθνος διψάει για νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Επίσης πρόσθεσε: “Έχουμε πάρει από το ταμείο συνεπενδύσεων 320 εκ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο ποσό στην .
Είναι δύο πολύ σημαντικές προσπάθειες αλλά δεν φθάνουν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους, έπαιξαν ρόλο στην κρίση, αλλά τώρα θα πρέπει να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής γιατί βλέπουμε ότι επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες”.

Για τα θαλασσοδάνεια που δίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα είπε ότι η με την πολιτική της προστατεύει την από τους πλειστηριασμούς κι ανέφερε ότι θα πρέπει να σταματήσει το καθεστώς επιχειρήσεων να είναι χρεοκοπημένες στην Ελλάδα αλλά να έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. “Θα πρέπει να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί” επισήμανε ο πρωθυπουργός .

Τέλος για την καινοτομία ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον (ο νέος αναπτυξιακός νόμος το προβλέπει αυτό) και η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί και συμπλήρωσε: “Πολλοί άσπονδοι φίλοι μας πλέον παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το θα είναι πάνω από 2,6%, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και περισσότερο. Του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορούμε να κάνουμε τον σχεδιασμό”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση