Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αλέξης Τσίπρας:Nα κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας
Αλέξης Τσίπρας:Nα κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας

Αλέξης Τσίπρας:Nα κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ξανακερδίσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και δουλειές καλά αμειβόμενες με δικαιώματα», τόνισε από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης κάνοντας εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις που είχε η κρίση στον εργασιακό τομέα.

Όπως ανέφερε στο Νεώριο ο Αλ. , στα τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, 1.000.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και θύμισε τα ποσοστά της ανεργίας: 27,5% το 2014, 19,6% σήμερα. «Δεν καταφέραμε να καλύψουμε ακόμη το ένα εκ., καταφέραμε να καλύψουμε 300.000. Μεγάλος ο δρόμος μπροστά μας», είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά, ενώπιον των εργαζομένων στα ναυπηγεία, όπως ο ίδιος τόνισε, «αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση, τη χώρα, το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Με αξιοπρεπείς, καλά αμειβόμενες, με δικαιώματα δουλειές». Εξάλλου, αν ακούγεται και πάλι το σφυρί εδώ, στα ναυπηγεία, αυτό είναι χάρη στους των εργαζομένων, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, για να συνεχίσει: Αυτά τα οκτώ χρόνια, «ο κόσμος του μόχθου υπέφερε πιο πολύ, όλοι περάσαμε δύσκολα, ή… σχεδόν όλοι». Και θύμισε ότι μια μικρή πλειοψηφία χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις της και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις-Στην ανεργία οι εργαζόμενοι-Εκατομμυριούχοι αυτοί», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης , σημείωσε ότι «τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο “”, που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι. Οι συλλογικές καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η αν, η των απολύσεων, ο της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός έγινε όπλο για την εντεινόμενη συντριβή της εργασίας», πρόσθεσε και εξήγησε ότι τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μιλώντας για το μεταμνημονιακό τοπίο, «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο Νεώριο. Έχουν, βεβαίως να γίνουν πολλά ακόμη, διευκρίνισε, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα». Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας, έχοντας στον πυρήνα της ομιλίας του, την ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τη στάση πολιτικών δυνάμεων που ονειρεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρυφά και φανερά μνημόνια. Επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική μεγέθυνσης των ναυπηγείων στο Νεώριο λέγοντας ότι αυτό «θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής ς» και ότι στόχος είναι την επόμενη τριετία να εργάζονται εκεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, από 300 που είναι σήμερα. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους εργαζόμενους ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον στόχο της κυβέρνησης να κερδίσει το στοίχημα της εργασίας και στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο νησί της Σύρου, το Δημαρχείο.

Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου, ανέφερε συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, υπογραμμίζοντας, έτσι, τον κυβερνητικό στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας. Στη Σύρο βεβαίως, κομβικό γεγονός αποτελεί η επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει ότι είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεπτόταν το νησί και τα ναυπηγεία. Αφού εξήρε τους των εργαζομένων και την πολιτιστική προσφορά της νήσου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, αλλά όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές να εργάζονται 1.000 άτομα εκεί (από τα 300 που εργάζονται σήμερα). Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τη διαγραφή παλαιότερων χρεών, μια πρωτοβουλία που η δημοτική αρχή θα… βρει μπροστά της, υπό την έννοια ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.

Στην αντιφώνησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός είπε, και αυτός, πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα. Του πρόσφερε δε, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν -οι κ.κ. Παππάς, Πιτσιόρλας και Σαντορινιός- περπάτησαν πεζή προς το δημαρχιακό μέγαρο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Ένας ηλικιωμένος δε, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα, του θύμισε ότι, κατά την επίσκεψή του πέντε χρόνια πριν, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είχε πει ότι θα γινόταν πρωθυπουργός.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση