Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους ή αν θα γυρίσουμε πίσω
Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους ή αν θα γυρίσουμε πίσω

Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους ή αν θα γυρίσουμε πίσω

Μέτρα για πιο δίκαιη φορολογία και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης , μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον αγροτικό συνεταιρισμό Ζαγορίν στην Ζαγορά του Πηλίου.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την εισαγωγή ενός αντικειμενικού τεκμαρτού μεικτού συστήματος φορολόγησης, που θα λαμβάνει υπόψη και τοπικές ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

«Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, θα προχωρήσουμε στη μείωση του κόστους και των κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων. Θα μειώσουμε επίσης το κόστος των λιπασμάτων ενώ θα προχωρήσουμε και στη μείωση και της τιμής του αγροτικού πετρελαίου.
Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής ιδρύουμε ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοοικονομική στήριξη των αγροτών, ενώ σχετικά με την ασφάλιση της παραγωγής, αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στην ουσία και τη φιλοσοφία του, προκειμένου να καταστήσει τον Οργανισμό περισσότερο Αλληλέγγυο, Δημόσιο και Κοινωνικά Δίκαιο.

Καθιερώνουμε προκαταβολή αποζημιώσεων με εγγύηση τις αγροτικές ενισχύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για τον τόπο μας. Η εποχή. Τώρα που μπορούμε να κυβερνάμε με τα χέρια όχι δεμένα πίσω από την πλάτη, αλλά να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε. Έχουμε βεβαίως δεσμεύσεις δημοσιονομικές που έχουμε αποδείξει ότι μπορούν να υλοποιούνται και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πίτα για να την μοιράσουμε δίκαια σε όλους. Να μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά στο πως θα παράξουμε νέο πλούτο, πως θα αυξηθούν οι εξαγωγές άρα και το εισόδημα του μέσου αγρότη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Το κρίσιμο δίλημμα που υπάρχει μπροστά μας είναι εάν η χώρα θα οδηγηθεί προς τα μπρος με ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για όλους όχι μόνο για τους επιτήδειους τους κολλητούς και τους κουμπάρους, όπως ήταν κατά το παρελθόν, ή θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να ξέρετε πως ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι θα συνεχισθεί. Φθάσαμε ως εδώ με μεγάλες δυσκολίες. Όμως, εάν κάποιοι επιχειρήσουν ανατροπή, μην έχουμε δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ξανακυλήσουμε στις μαύρες μέρες που έζησε η μεσαία τάξη οι μη προνομιούχοι και κυρίως οι αγρότες και οι αγρότισσες από το 2010, έως το 2015, και που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Από τη μια μεριά, υπάρχει ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης και στον αντίποδα υπάρχει ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερων προτάσεων, που τις έχουμε γνωρίσει κατά το παρελθόν, όπως οι προτάσεις περικοπής της χρηματοδότησης για την ΚΑΠ απαιτούμε και εγώ προσωπικά έδωσα μάχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».

«Η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία είναι αιχμή του δόρατος η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής επιχείρησης», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.
Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2016 με το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και σήμερα έχουμε πλέον περίπου 800 υγιείς και ενεργούς συνεταιρισμούς. Από αυτούς οι 48 πετυχαίνουν τζίρους άνω των 5 εκατ. ενώ 227 πάνω από 500.000 έως 5 εκατ. Σημαντικό επίσης είναι ότι συμμετέχουν 130.000 αγρότες στους συνεταιρισμούς της χώρας μας.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αγροτών.

«Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Από τον τζίρο που περνάει μέσα από τον Συνεταιρισμό θα υπάρχει έκπτωση 10% στο ποσό του φορολογητέου εισοδήματος.

Μειώσαμε τη φορολογία των Συνεταιρισμών από το 13% στο 10%.

Τα πλεονάσματα που διανέμονται στους αγρότες-μέλη των συνεταιρισμών δεν φορολογούνται πλέον σαν κέρδος από εμπορική δραστηριότητα με συντελεστή 22%, από το πρώτο ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν, για το 2018 να έχουμε στηρίξει τα συλλογικά σχήματα και τα 150 Επιχειρησιακά Προγράμματά τους με πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Ο εκσυγχρονισμός των μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς όπως της Ζαγοράς, θα οδηγήσει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και στην κατάκτηση νέων αγορών για τα αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτών.

«To αγροτικό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών ενισχύσεων, μέχρι το 2015 φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ.

Σήμερα κάθε αγρότης απολαμβάνει τριών ειδών αφορολόγητο.

Έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων είναι πλήρως αφορολόγητες.

Έχει ακόμη αφορολόγητο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του Πυλώνα Ι.

Αποτέλεσμα είναι αντί της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ σήμερα 9 στους 10 αγρότες να έχουν αφορολόγητο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ για τις προτάσεις της στο θέμα της φορολογίας των αγροτών.

«Η ΝΔ, που θεωρεί ότι η φορολογία είναι το δυνατό της χαρτί, προτείνει φορολόγηση με 9% μέχρι 10.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατάργηση όλων των αφορολόγητων που απολαμβάνει σήμερα ο αγρότης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Για τα χρέη των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις, να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών.

Νομοθετήσαμε για τους αγρότες να εντάσσονται σε ρυθμίσεις για προστασία επιδοτήσεων και ελάφρυνση από τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια. Να έχουν την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων του Πυλώνα Ι μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ. Να έχουν τη ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ζωτικό θέμα των πληρωμών των ενισχύσεων, φροντίσαμε ώστε να γίνονται στη ώρα τους πλέον όλες οι πληρωμές των ενισχύσεων. Παραλάβαμε υποχρεώσεις προς τους αγρότες που χρονολογούνταν από το 2007 και εξοφλήθηκαν ενώ συνεχίζουμε να εξοφλούμε με σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τρόπο. Όχι μόνο δεν φεσώσαμε την χώρα με νέα πρόστιμα και καταλογισμούς αλλά φέρνουμε πίσω πρόστιμα 72 εκατ. ευρώ από καταλογισμούς.

Δουλέψαμε πάνω στη προστασία των αγροτικών μας προϊόντων στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ποιότητά τους και στην αύξηση των εξαγωγών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από 1,3 δις ευρώ που ήταν το 2014 στο μισό το 2018. Επιπλέον, είχαμε αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από 4 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ, τάση που συνεχίζεται και για το 2019.

Δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 90 εκατ. ευρώ ως έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (de minimis) σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές ή καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ.

Μειώθηκε ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τους αγρότες από το 13% στο 6% με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές του. Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί οι Ενεργειακές κοινότητες με δυνατότητα ς για την μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, η δυνατότητα ς με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έχει την μέγιστη τιμή αγοράς από την ΔΕΗ».

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι τα κρίσιμα για το εάν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή εάν θα ξαναγυρίσουμε πίσω.

Με ρωτάνε πολλοί και πολλές. Μα πως είσαι αισιόδοξος, αφού πριν από ένα μήνα στις ευρωεκλογές ηττηθήκατε. ‘Αλλο ήταν το διακύβευμα των ευρωεκλογών και άλλο των εθνικών εκλογών. Στις ευρωεκλογές ο καθένας ψήφιζε με βάση την πρώτη του πολιτική προτίμηση αλλά και εξέφραζε όπως πάντα γίνεται στις ευρωεκλογές, την δυσαρέσκεια την πίκρα την αγωνία του.

Δεν με ενδιαφέρουν οι μετρήσεις. Με ενδιαφέρει τι βλέπω. Το βλέμμα των ανθρώπων του μόχθου και δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα θελήσει να αφήσει το μέλλον του σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή το 2010 έως το 2015. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα θελήσει να κάνει ακροβατικά, χωρίς να υπάρχει δίκτυ ασφαλείας. Διότι αν η Ελλάδα ξαναπέσει θα είναι πολύ δύσκολο να ξανασηκωθεί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί από το μεσημέρι περιοδεία στη Μαγνησία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλή.

Στις 20.30 ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου.

 Στο Βόλο: Θέλουμε μια Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη

«Όσοι ήδη έχουν αρχίσει να ράβουν κοστούμια είναι γελασμένοι γιατί την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός που θα μιλήσει στις 7 Ιουλίου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Βόλο και τόνισε ότι «η ελπίδα θα κερδίσει και πάλι την έπαρση και την αλαζονεία».

«Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση και κρύβουν όσο περισσότερο μπορούν τα όσα έχουν σχεδιάσει και που αποτελούν συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά και αφορούν στην κοινωνική λεηλασία προς όφελος των λίγων και ισχυρών». Από τη Μαγνησία τους λέμε: όχι, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο, εμείς ορίζουμε το μέλλον μας, δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους. Λέμε κάτι πολύ απλό. Ότι η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας, καταφέρει να πείσει άλλον έναν να έρθει στη κάλπη που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο, που δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε ο πρωθυπουργός και διατύπωσε το σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κάλπη. Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε τι ακριβώς διακυβεύεται για τη μας την επόμενη μέρα».

«Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και δυσκολιών, τώρα που βγήκαμε σε ξέφωτο θέλει προοπτική και ασφάλεια για αυτόν και τα παιδιά του. Κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον το μέλλον των παιδιών της.

Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται ασφάλεια στην εργασία και προοπτική για ένα καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Κάθε νέα και νέος, θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε».

Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έθεσε το ερώτημα αν «μπορούν όλα αυτά να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν. Και που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν. Και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες». «Εμείς το 2015, ήρθαμε να ενώσουμε, όχι να πάρουμε τη ρεβάνς, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα νύχια του ΔΝΤ», είπε.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία για τις δύσκολες επιλογές που κάναμε. Γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης εθνικής κυριαρχίας, να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και το πετύχαμε εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν», υπογράμμισε.

Βάλλοντας κατά Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού καθώς «ο ένας παρέδωσε 24 δισ έλλειμμα το 2009. Ο άλλος έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν ένας διορισμένος τραπεζίτης. Και ο τελευταίος έφτασε την ανεργία το 28% και γέμισε λουκέτα όλη την αγορά».

Είπε ότι «όλοι αυτοί βέβαια σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Έριξαν τη χώρα στο γκρεμό και τώρα που εμείς τη βγάλαμε στο ξέφωτο, είναι εκεί και περιμένουν. Τη ζητάνε πίσω». Σημείωσε ότι «εμείς, δε γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας. Ούτε μάθαμε τη πολιτική στους διαδρόμους της εξουσίας, αλλά στους δρόμους του αγώνα και της διεκσης για το δίκιο του λαού μας. Εμείς καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».

«Σχέδιο μας, είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά. Μια Ελλάδα που θα στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις. Μια Ελλάδα αυτοδύναμη και κυρίαρχη, ελεύθερη και δημιουργική, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθσε ότι δεν μπορεί να ξεχνά κανείς «ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατομμύριο συμπολίτες έχασαν τη δουλειά τους, ότι εμείς δημιουργήσαμε 400.000 νέες δουλειές, ότι αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, ότι δώσαμε τη δυνατότητα σε 250.000 εργαζόμενους να έχουν πια καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». «Μπορούμε και έχουμε το σχέδιο η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα την επόμενη τετραετία», τόνισε.

«Εμείς έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη που θα τους χωρά όλους», σημείωσε. Κατηγόρησε ότι η ΝΔ μιλά για «ισχυρή ανάπτυξη» όμως το σχέδιο τους είναι «ανάπτυξη για τους ισχυρούς». «Αυτό άλλωστε έκαναν όταν κυβέρνησαν πριν την κρίση: Έφτιαξαν μια ολιγαρχία του πλούτου η οποία τους το ανταποδίδει σήμερα με απλόχερη στήριξη σε χορηγίες και επικοινωνιακή στήριξη».

Να συνεχίσουμε προς τα μπρος, να αποτρέψουμε την αναστροφή, είπε. «Θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη», «θέλουμε όλοι σε αυτό τον τόπο να αισθάνονται ασφαλείς, κάθε ελληνική να μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της», «θέλουμε οι Έλληνες να μην ξαναζήσουν χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και των τροφίμων. Να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά».

 -ΜΠΕ

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση