Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αλ. Τσίπρας: Καμιά χρονοτριβή
Αλ. Τσίπρας: Καμιά χρονοτριβή

Αλ. Τσίπρας: Καμιά χρονοτριβή

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης ξιολόγησης «χωρίς χρονοτριβή» έθεσε ως ναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της κυβερνητικής ς ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας χθες στη Βουλή τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της ς. Οπως τόνισε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τις τρεις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, που είναι η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα 20 μηνών, μέχρι τα μέσα του , διάστημα κατά το οποίο η στοχεύει να έχει επιτύχει την αποκατάσταση της ρευστότητας και την ανάκτηση της ς στις αγορές. Ιδιαίτερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μίλησε για την «τελευταία ίσως ευκαιρία για εξυγίανση», ενώ προανήγγειλε αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

ια την απομείωση του χρέους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση για επιμήκυνση πληρωμών, μείωση των επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ενώ επισήμανε ότι «από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος θα κριθεί η δυνατότητα της οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Στον τομέα των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση Ειδικού Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου. Ο ίδιος φορέας θα επιμελείται της υποβολής και έκδοσης αδειών, ενώ η διαδικασία θα προχωρά είτε με Προεδρικά Διατάγματα, είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων σύμβασης.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε και τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας. Πρώτο, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπου, όπως είπε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και την αποτροπή αγοράς δανείων από distress funds. Προανήγγειλε τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα, που θα μεσολαβεί μεταξύ δανειστών και οφειλετών για εξωδικαστική διευθέτηση.

Δεύτερο, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με βασικό στόχο την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία και με προσανατολισμό τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η τρίτη «μάχη» αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, δηλαδή σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει .
Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, όπου προέταξε ως στόχο η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα, για όλα αυτά τα θέματα ζήτησε την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που δεν συμφωνούν με τους νεοφιλελεύθερους μονοδρόμους», κάνοντας σαφές άνοιγμα προς τα υιπα κόμματα για στήριξη της κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση