Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Άκαρπες οι έρευνες του λιμενικού στο Φαρμακονήσι
Άκαρπες οι έρευνες του λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Άκαρπες οι έρευνες του λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Χωρίς αποτελέσματα  οι επιχειρήσεις του λιμενικού για τον εντοπισμό επιζώντων στο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Φαρμακονήσι. Ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων είναι 34 νεκροί, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και δέκα μικρά παιδιά.

Στην περιοχή βρίσκονται ακόμη δυνάμεις του λιμενικού που διεξάγουν έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες, αν και οι ελπίδες για κάτι τέτοιο λιγοστεύουν ώρα με την ώρα. Στο νησί έχει μεταβεί ο αρχηγός του λιμενικού, προκειμένου να συντονίσει τις έρευνες.

Εν τω μεταξύ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, αφού οι Αρχές δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν πόσοι ταξίδευαν με το πλοιάριο που βυθίστηκε.

Μεταξύ των θυμάτων οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται έξι γυναίκες και οκτώ άντρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από τη θαλάσσια περιοχή τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 31 είχαν καταφέρει καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων επέζησαν στους 99.

Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.

Στην περιοχή χθες, Κυριακή, επιχειρούσε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Η ηγεσία του σώματος ήταν επί ποδός για το συντονισμό της όλης επιχείρησης που γίνεται στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας. ια το συμβάν έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ο οποίος σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη για το στη Μυτιλήνη.

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές κατά της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε σήμερα από την Μυτιλήνη η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου. Τους αποδέκτες του μηνύματος αυτού σκιαγράφησε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της ές των προσφυγικών ροών.

Ειδικότερα, η σύσκεψη της οποίας προΐσταται η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, συγκαλείται με τη συμμετοχή της Υπατης Αρμοστίας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Ανέφερε επίσης ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στις συχνές επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες, όπως και με πρέσβεις φίλων χωρών, καθιστά σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη.

Η προσπάθεια της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, εστίασε:

-στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης

-στην ενίσχυση των σχετικών δομών με εξοπλισμό και στελέχη

-στην βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης και

-στην έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος παίζει το Συντονιστικό Όργανο που θέσπισε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και το οποίο συγκροτείται από στελέχη όλων των υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στο και προσφυγικό. Είπε επίσης ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη , έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου, μεθαύριο δηλαδή, να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Επίσης, ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Χίο

H Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, επισκέφθηκε χθες Σάββατο τη Χίο. Η κ. Θάνου-Χιστοφίλου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κώστα Μουσουρούλη, είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου καθώς και τον Δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ενεργειών που έγιναν στο νησί με στόχο τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επεσήμανε την αρμονική που είχε με όλους τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του έκτακτου προβλήματος που προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των εισροών ο οποίος αυξήθηκε απρόβλεπτα.

Χθες η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Χίου προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την προσέλευση στο γεύμα η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έγινε από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τους .

πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση