Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Aγρια επεισόδια στο hotspot Σάμου
Aγρια επεισόδια στο hotspot Σάμου

Aγρια επεισόδια στο hotspot Σάμου

Σοβρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο hotspot της Σάμου στο Βαθύ, με δεκάδες τραυματίες, ξέσπασαν χθες το βράδυ την ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά ξεκινούσε το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και τις επιπτώσεις στην κοινωνία, στον τουρισμό και στην . Οι ταραχές αρχικά ξεκίνησαν με συνθήματα αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε άγριους ξυλοδαρμούς μεταξύ των μεταναστών. Λίγο αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά εντός των εγκαταστάσεων, ενώ για να εισέλθει η Πυροσβεστική, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Οι ταραχές ανάγκασαν τον δήμαρχο και οικοδεσπότη του συνεδρίου να εγκαταλείψει την αίθουσα πριν από τη λήξη των ομιλιών.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της .Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του κόμματος σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, αναφερόμενος πρωτίστως στο θέμα της ασφάλειας. Η ασφάλεια, ανέφερε, είναι μείζον θέμα για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα, αλλά τελικά και για τη δυνατότητα της κοινωνίας να ενσωματώσει τους πρόσφυγες. «Είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράνομους . Οι πρώτοι πρέπει να πηγαίνουν σε και οι δεύτεροι σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος παραμονής. «Δεν είναι δυνατόν πρόσφυγες και να περιφέρονται ή να παραμένουν σε ανοιχτές δομές χωρίς κανένα έλεγχο».

Ο πρόεδρος της .Δ. ανέφερε ότι φαινόμενα καταλήψεων δημόσιων χώρων ή κτιρίων ή ανεξέλεγκτων καταυλισμών, όπως αυτός της Ειδομένης, «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία». Οπως τόνισε, το συνολικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ν.Δ. θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες σήμερα από τον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών «γιατί πέρασε το στους διακινητές ότι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ευρώπη είναι τα ελληνικά νησιά». Τόνισε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά προς το παρόν. «Οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας εισέρχονται σε νέα περίοδο ς, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η ελληνική πολιτεία να είναι έτοιμη για αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε ενιαίο δόγμα φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας. «Οι χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους και το Λιμενικό έχει υποχρέωση να διασώζει τους ανθρώπους, αλλά και να λειτουργεί αποτρεπτικά, να ελέγχει τα σύνορα της χώρας». Σημείωσε ότι ο Frontex πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια ευρωπαϊκής φύλαξης των συνόρων. Ζήτησε επίσης την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου αναφερόμενος και στις δευτεροβάθμιες επιτροπές. «Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές να στελεχωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βγαίνουν γρήγορα και να διακρίνονται από κάποια συνεκτικότητα», ανέφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 17 αποφάσεις σε δευτεροβάθμιο επίπεδο που αναφέρουν την Τουρκία ως μη ασφαλή τρίτη χώρα, ενώ δύο αιτήματα απορρίφθηκαν.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κάλεσε σε συνεργασία την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αδειάσουν και τα βενζινάδικα. Οσον αφορά τα νησιά, τόνισε ότι «αν ισχύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τα νησιά μας θα αδειάσουν, να παρακαλάμε να μη δούμε ξανά τις βάρκες».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση