Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αγώνας για να κλείσουν 49 μέτρα και εκταμίευση 2 δισ.
Αγώνας για να κλείσουν 49 μέτρα και εκταμίευση 2 δισ.

Αγώνας για να κλείσουν 49 μέτρα και εκταμίευση 2 δισ.

Κθ' οδόν βρίσκοντι και επικεφαλής των θεσμών, με την εβδομάδα αυτή να κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ και να θέτει τις βάσεις για τον πρώτο έλεγχο των δανειστών επί του νέου προγράμματος. Και αυτά, στη σκιά της “υπόθεσης Σαββαϊδου”, με τους θεσμούς να παρακολουθούν με καχυποψία τις εξελίξεις, καθώς έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους την “περίπτωση Θεοχάρη”.

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΤ) που εποπτεύουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θα βρεθούν στην Αθήνα. Στόχος είναι να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση με την ενόψει της διενέργειας του επίσημου ελέγχου στις αρχές οεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής τους, οι επικεφαλής των θεσμών θα “διατρέξουν” με τον υπουργό Οικονομικών όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, όπως Εργασίας, Περιβάλλοντος, Οικονομίας κλπ.

Την ίδια ώρα, όμως, που οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται καθ' οδόν για την Αθήνα, οι θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση αξιολόγησης για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί περίπου το 30-40% αυτών και θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος όγκος εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για να κλείσουν και τα 49 . Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές εγκύκλιοι και αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτουν και τα 49 μέτρα. εγονός που θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Βάσει προγράμματος, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το (EWG) και λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ ευρώ ή αν θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει περαιτέρω δράση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δισ ευρώ να γίνουν μαζί, αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση