Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αγώνας δρόμου θεσμών και κυβέρνησης για τις… «ουρές» της αξιολόγησης
Αγώνας δρόμου θεσμών και κυβέρνησης για τις… «ουρές» της αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου θεσμών και κυβέρνησης για τις… «ουρές» της αξιολόγησης

Σε γών δρόμου επιδίδονται Αθήνα και τρόικα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. . Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών . Χουλιαράκης, χθες πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλν για τις «ουρές» της αξιολόγησης. Παράλληλα, οι υπουργοί προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους στο τελευταίο Eurogroup, εξαπολύοντας και στα μέσα ς για τον τρόπο με τον οποίο έχουν καλύψει το ζήτημα.

Οπως δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπάρχουν κάποια «τεχνικά ζητήματα προς διευκρίνιση» και απαιτείται «μεγάλος όγκος νομοτεχνικών βελτιώσεων». Τα θέματα είναι:

1. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού: Μέχρι τις 23 Μαΐου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο συνεννόησης με τους επενδυτές, αλλά ο υπουργός ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ζήτησαν παράταση κατά ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση, ώστε η διάρκεια της παράτασης να είναι μικρότερη, όπως δήλωσε.

2. «Κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις Δημοσίου: Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε την πώληση των εν λόγω δανείων στις διατάξεις που ψηφίστηκαν γιατί, όπως παραδέχθηκε ο κ. , το θέμα «δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς». Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και θεσμών για το ζήτημα.

3. Νομικές διατυπώσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων: Ανοικτά παραμένουν ζητήματα που αφορούν τον προσδιορισμό του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου και της νομικής κάλυψής του.

ια το ζήτημα του ΕΚΑΣ (υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς χθες), ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι του είτε δεν θα το επιστρέψουν είτε θα αποζημιωθούν. Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από το 40% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (όταν αυτό επιτυγχάνεται) θα υλοποιηθεί. Αντιθέτως, αυτό που συζητούν είναι το είδος των παροχών. Δηλαδή, αν το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα έχει επιτευχθεί με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, οι παροχές θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Αν επιτυγχάνεται με προσωρινά μέτρα, οι παροχές θα είναι εφάπαξ.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση