Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αγώνας δρόμου στο προσφυγικό
Αγώνας δρόμου στο προσφυγικό

Αγώνας δρόμου στο προσφυγικό

Το σαφές –πέραν πάσης παρερμηνείας– μήνυμα του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Αθήνα ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών σχετίζονται με τη συνολικότερη αξιοπιστία της και εκ των πραγμάτων θα συναποτιμηθούν και σε σημαντικό βαθμό θα κρίνουν την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ήταν αυτό που ενεργοποίησε την , η οποία τις τελευταίες ημέρες, με μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα, προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος όσον αφορά τις υποδομές και τον μηχανισμό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σαφές μήνυμα, προερχόμενο από τη ερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, έφθασε στον Αλ. Τσίπρα και, σε συνδυασμό με την απειλή εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, προκάλεσε γενικευμένο συναγερμό.

Η , όπως αποφασίσθηκε σε συσκέψεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες της σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στο , όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, αναλαμβάνει τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Στο αναμένεται να έχει με την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον κ. Νταβούτογλου, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη , στην οποία, πέραν του πρωθυπουργού και της κ. Μέρκελ, θα συμμετάσχουν ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο αντιπρόεδρος της , Φρανς Τίμερμανς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να συζητήσουν την υλοποίηση του πρωτοκόλλου ς Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η δύσκολη τροπή που λαμβάνει η διαχείριση του προσφυγικού για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στην εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους που συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο, το οποίο επισημαίνει ότι, υπό την πίεση που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών τους, «μικραίνει η εμβέλεια μιας ευρωπαϊκής λύσης», γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με σημαντικό αριθμό εγκλωβισμένων στην επικράτειά της.

Με Αβραμόπουλο

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση περισσότερο ενεργού εμπλοκής του υπουργείου Εθν. Αμυνας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών. Ο κ. Τσίπρας επαναδιατύπωσε τα αιτήματα της Αθήνας προς την Ε.Ε. για παροχή τεχνικής βοήθειας, πίεσης προς την Τουρκία για ανάσχεση των ροών και, τέλος, την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση προσφύγων.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση