Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αγνόησε η δημοτική αρχή τις θέσεις των μειοψηφιών για τον βιολογικό
Αγνόησε η δημοτική αρχή τις θέσεις των μειοψηφιών  για τον βιολογικό

Αγνόησε η δημοτική αρχή τις θέσεις των μειοψηφιών για τον βιολογικό

Αγνόησε η δημοτική αρχή την πρόταση των μειοψηφιών να ανακληθεί η απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ για την απευθείας ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας σε ιδιώτη για τη λειτουργία του βιολογικού στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη μήνη των πολιτών που παραβρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι φώναζαν «Έξω η μαφία από τον Δήμο».

Ο εκτελών δημάρχου Θ. Θεοδώρου είπε ότι η Δημοτική Αρχή παραμένει στην προεκλογική της δέσμευση ότι δεν θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχεία είτε του Δήμου είτε της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η παράταξη του κ. Μιτζικού, πρότεινε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης στο Δήμο Βόλου που θα αναλάβει την λειτουργία του τομέα της αποχέτευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, τόνισε ότι με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων η ποιότητα ων λυμάτων δεν είναι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συμβάντα κατά το 2015 και 2016, διοχέτευσης λυμάτων, στην αποτυχία του προγράμματος μείωσης λυματολάσπης με τη χρήση μικροοργανισμών και στην ακύρωση του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού, τονίζοντας: «Οι του προέδρου κ. Γαλάτη επιβεβαιώθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Η λειτουργία του βιολογικού έχει τεράστια προβλήματα που οφείλονται σε δύο εκδοχές: γερασμένες εγκαταστάσεις και χρηματοδότηση.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι δυσεπίλυτο. Χρειάζονται χρήματα. Να εξασφαλιστούν είτε μέσα από το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ, είτε να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή ύψους 89 εκ. ευρώ και στο οποίο εντάσσονται διάφορα έργα».

Μάλιστα πρότεινε να συνταχθεί μελέτη, επισημαίνοντας ότι με χρηματοδότηση λύνεται το πρόγραμμα. Όσον αφορά στο θέμα έλλειψης προσωπικού διερωτήθηκε: «Να δεχτούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά έκανε ποτέ η ΔΕΥΑΜΒ οικονομοτεχνική μελέτη για τις αναλυτικές εργασίες λειτουργίας και συντήρησης ή για το προσωπικό και να την έθεσε στη ΔΕΥΑΜΒ; Και δεν έγινε γιατί με αυτή τη διαδικασία απαξίωσης γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία μεταβίβασης σε ιδιώτη.

Δυστυχώς η δυσλειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ κι άλλων ΔΕΥΑ της χώρας εκεί ανάγονται. Στην Ελλάδα των μνημονίων, οι ΔΕΥΑ με το πρόσχημα τα δημοσιονομικά απαξιώνονται, αν και δεν χρηματοδοτούνται από το ».

Κλείνοντας πρότεινε να ενταχθεί το έργο επισκευής και συντήρησης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και κάλεσε την Κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των απαγορεύσεων, να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΥΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις για να είναι πληρέστερο το προσωπικό και να μην χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. «Ήρθε η ώρα και οι κυβερνητικοί βουλευτές να πάρουν θέση στο φλέγον θέμα. Μέχρι στιγμής έχουν κρυφτεί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν γίνεται να κρύβονται» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ο εκτελών Θαν. Θεοδώρου απάντησε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα και πρόσθεσε: «ως εκ τούτου απαντήσεις σε θέματα που δεν υπάρχει και το δημιουργείτε εσείς (μειοψηφίες) για άλλους λόγους. Δεν θα απαντήσουμε σε καμία ερώτηση». Η τοποθέτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί αποδοκιμασίες και γιουχαΐσιματα από συγκεντρωμένους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση της Δ.Α. πως δεν θα δοθεί σε εργολάβο η λειτουργία ούτε της ύδρευσης ούτε της άρδευσης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος πολιτών Ευ. Γαλανόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς αυτά που βλέπουμε να γίνονται μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Έχουμε τον πρόεδρο (Γαλάτη) της ΔΕΥΑΜΒ που δηλώνει ξεκάθαρα- και δεν μπορείτε εσείς να λέτε άλλα-ότι θα δώσουν σε έγκυρο επενδυτή τον βιολογικό. Επενδυτής σημαίνει κέρδος». Ο κ. Γαλάτης αποκάλεσε ψεύτη τον κ. Γαλανόπουλο, με τον δεύτερο να απαντά ότι «όσο και να φωνάζετε εμείς θα μιλήσουμε. Εάν προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία θα μας βρείτε απέναντι».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προστατέψουν το δημοκρατικό όργανο. Μάλιστα σημείωσε: «Μέθοδοι πίεσης και εκφοβισμού δεν έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Στη συνέχεια η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγου για σόου, όπως το περασμένο καλοκαίρι με τα απορρίμματα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, δεν διακόπηκε συνεδρίαση, με τον κ. Μουλά να της λέει «συγχαρητήρια» και τον κόσμο να φωνάζει προς τον κ. Μουλά να μην διακόπτει.

Η κα Οικονόμου, έκανε λόγο για μεγαλοπρεπή κωλοτούπα από πλευράς της Δ.Α. και συμπλήρωσε: «κι ενώ τον είχατε παρατημένο τόσα χρόνια, τώρα θέλετε να τον δώσετε σε ιδιώτη. Ο βιολογικός λειτουργεί με τα χαμηλότερα κόστη και θέλετε να το δώσετε σε ιδιώτη. Αυτό αποτελεί ολέθρια πολιτική επιλογή. Δεν είναι η οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΔΕΥΑΜΒ, ο βιολογικός. Θα γυρίσουμε χρόνια πίσω και τέτοιου είδους συμβάσεις δεσμεύουν τη ΔΕΥΑΜΒ και τον Δήμο για χρόνια. Δεν προστατέψατε τον βιολογικό.

Από το καλοκαίρι του 2016 η λειτουργία του βιολογικού είναι προβληματική. Έρχεστε με καταδρομική ενέργεια με απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κι αναθέτετε μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία του βιολογικού σε ιδιώτη. Ενώ στην εισήγηση επικαλείστε ότι θα διερευνηθούν πέντε σενάρια, στην απόφαση μέσα στις υποχρεώσεις προβλέπονται τεύχη δημοπράτησης για τη λειτουργία του βιολογικού».

Η ίδια τόνισε ότι η λειτουργία του βιολογικού πρέπει να μείνει στην αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ και χαρακτήρισε επιβεβλημένη να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα κι είναι προβληματική η λειτουργία του βιολογικού. Επίσης πρότεινε να σταματήσει η Δ.Α. τα πειράματα και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση για ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη και να αξιοποιήσει το προσωπικό του Δήμου.

Ο επικεφαλής της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΛΟΥ» Μιτζικός, πρότεινε να γίνουν κοινές συνεδριάσεις με φορείς, ενώ διευκρίνισε ότι άλλο είναι η λειτουργία κι άλλο η συντήρηση του βιολογικού.
Όπως σημείωσε: «Η λειτουργία δεν θα πρέπει να περάσει σε κανέναν τρίτο. Θα πρέπει να βρείτε λύση. Άλλο η της δημόσιας υγείας κι άλλο η αξιοποίηση του λύματος».

Ο κ. Μιτζικός, τόνισε ότι η παράταξή του είναι κατά της απευθείας ανάθεσης για τη λειτουργία του βιολογικού, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της μονάδας παραγωγής ενέργειας με συνεργασία ιδιώτη (ΣΔΙΤ), ενώ πρότεινε αν δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν, τότε να δημιουργηθεί διεύθυνση στο Δήμο.

«Ο Δήμος Βόλου δεν θα είναι όμηρος της ΔΕΥΑΜΒ. Αν δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ, τότε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης που θα αναλάβει τη διαχείριση του βιολογικού» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, έκανε λόγο για σκόπιμη απαξίωση του βιολογικού και για ανυπαρξία έργου και γενικότερη απαξίωση που γίνεται σκόπιμα για να «πέσει» όπως είπε «ως ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση.

Οι όποιες δεσμεύσεις του δημαρχεύοντα κάθε άλλο παρά μας ησυχάζουν. Έχετε αποδείξει πόσες κωλοτούμπες έχετε κάνει. Επιχειρεί η δημοτική αρχή να νομιμοποιήσει προειλημμένη απόφαση. Υπόθεση του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαρς είπε ότι κανένα θέμα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν δεν είχε κάνει ο κ. Γαλάτης, ότι θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι από τον βιολογικό σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ και αν δεν είχε ληφθεί με τέτοιο τρόπο η απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.

«Το νερό είναι υπόθεση όλων» είπε και συμπλήρωσε: «Η θέση της δικής μας κίνησης είναι ότι «μπάσιμο» ιδιώτη μέσα στον βιολογικό, θα επιφέρει πολλά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι είτε υπάρχει το ΕΣΠΑ είτε όχι, ο Δήμος Βόλου πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα και να προσλάβει το προσωπικό στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας, τόνισε ότι η όλη αναστάτωση προκλήθηκε από τις διφορούμενες δηλώσεις που έγιναν, τονίζοντας την ανάγκη εκπόνησης μελέτης.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Κανελλής έκανε λόγο για απαξίωση που πηγάζει από την υποχρηματοδότηση κι είναι ο προάγγελος για την ιδιωτικοποίηση και πρότεινε να ληφθεί απόφαση ότι δεν θα παραχωρηθεί ο βιολογικός σε ιδιώτης, σε ΣΔΙΤ, να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου όλων των παρατάξεων, των επιστημονικών φορέων κι ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επενδύσεις και ο Δήμος να ξεχρεώσει όλα τα στη ΔΕΥΑΜΒ».

Στη συνέχεια, η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, τόνισε: «Για μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Ας μην γίνει το εκθεσιακό κέντρο. Ας δοθούν τα χρήματα αυτά για τον βιολογικό και τη ΔΕΥΑΜΒ. Ας ήταν λιγότερα τα χρήματα για γιρλάντες και να τα διαθέτατε για την λειτουργία του βιολογικού».

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης, είπε ότι η δημοτική αρχή θα έχει συνέχεια μέχρι το 2025, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για ιδιωτικοποίηση του νερού ή της ΔΕΥΑΜΒ.

«Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι βάζουμε τον ιδιώτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Ο κ. Γαλανόπουλος είπε για επενδυτή. Όποιος θέλει να πάμε στο να πάρουμε δείγματα. Ο ήταν, είναι και θα είναι καθαρός. Ειπώθηκε ότι εκδιώχθηκε συνεργείο που μετέβη στον βιολογικό. Εμείς δεν είπαμε να μην έρθει να κάνει κάποιος μετρήσεις αλλά να μας ενημερώνουν λίγη ώρα νωρίτερα».

Ο Απ. Γαλάτης, αρκετές φορές έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους.

Η αντιδήμαρχος Βιολέττα Καντόλα, είπε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης είχε τεθεί στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και καταψηφίστηκε, διερωτώμενη τι έγινε και καταψηφίστηκε, ενώ για το ζήτημα του βιολογικού δήλωσε: «βλέπω όψιμο ενδιαφέρον που δικαιολογώ από κάποιους από τους παρευρισκόμενους, όχι όμως από την Περιφέρεια όταν βλέπουμε τα λύματα από επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ που ρυπαίνουν τον Ξηριά. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι παρευρισκόμενοι, γιατί έχουν παραπληροφορηθεί».

Ο αντιδήμαρχος Αναστ. Μπατζιάκας, ανέφερε ότι πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τον βιολογικό και διερωτήθηκε γιατί τώρα έγινε αυτό το νταβαντούρι. «Όταν ο κ. Θεοδώρου λέει ότι δεν εκχωρείται η λειτουργία του βιολογικού, προς τι όλη αυτή η φασαρία» διερωτήθηκε.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου είπε ότι δεν υπάρχει μία πρόταση, αλλά διαφορετικές απόψεις και προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «η δέσμευση προεκλογική της Δ.Α. παραμένει και δε θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχεία είτε του Δήμου είτε της ΔΕΥΑΜΒ. Εδώ είμαστε για το καλό της πόλης και τις αποφάσεις τις παίρνουμε για το καλό της πόλης».

Συγκεντρωμένοι ζήτησαν το λόγο γιατί βρίσκεται στο χώρο και απέξω από το Δημαρχείο κλούβα της Αστυνομίας και αστυνομικοί.

Ο κ. Πατσιαντάς είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήταν ξεκάθαρη και ζήτησε από τον Δήμο να μην «παίζει με τις λέξεις» και συμπλήρωσε: «στην εισήγηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αποφασίστηκε να διερευνηθεί οικονομοτεχνικά η σκοπιμότητα της ανάθεσης λειτουργίας και συντήρησης των ΕΕΛ μετά από εξέταση πέντε σεναρίων και μέσα σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνεται μελέτη για τη μορφή λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Μην παίζετε με τις λέξεις. Προτείνουμε να αποφασιστεί ότι, είμαστε αντίθετοι στην εισήγηση και στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στις 23 Φεβρουαρίου για εκκίνηση διαδικασιών ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού για να παύσει η τεράστια ρύπανση του Παγασητικού».

Η κα Οικονόμου πρότεινε την ανάκληση της απόφασης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ και να μην ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού.

Από την πλευρά του ο κ. Μιτζικός στηλίτευσε το γεγονός ότι αναζητήθηκαν μελετητές εκτός Νομού. «Τι δουλειά έχουν αυτοί εδώ στο Βόλο; Γνωρίζουν τις ανάγκες του Βόλου; Πως δικαιολογείται η απευθείας ανάθεση; Ανήκουστα πράγματα και για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ που δέχθηκαν να κάνουν τέτοια εισήγηση» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε να πάρει ο Δήμος την κατάσταση στα χέρια του.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ , ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να είναι ξεκάθαρη και πρότεινε να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτη οποιαδήποτε μελέτη για τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού και να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα.

Κλείνοντας ο κ. Θεοδώρου τόνισε: «Για μας δεν τίθεται θέμα σήμερα. Δεν είμαστε υπέρ καμίας πρότασης, επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος.». Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι παρευρισκόμενοι ανήρτησαν πανό φωνάζοντας «έξω η μαφία από τον Δήμο».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση