Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στο Αιγαίο
Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία απέναντι στην , σημειώνοντας ότι οι του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο 2000», «δεν έχουν καμία νομική βάση» και τονίζει μάλιστα ότι «δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την σε γεωγραφικούς σχηματισμούς  με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο».

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών που υπογραμμίζει ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου.

Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση.  Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της

Ομως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος Προκόπης   αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη.  Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι .

Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της όπως αυτό του NATURA 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς  με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Mε την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να “παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση”» αναφέρει το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση