Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αγιάστηκαν τα άτια στα Καλά Νερά
Αγιάστηκαν τα άτια στα Καλά Νερά

Αγιάστηκαν τα άτια στα Καλά Νερά

Αγιάστηκν τ άτια στα Καλά Νερά, σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 που απο τις 11.30 το πρωί αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό του αγιασμού των αλόγων, στο πλαίσιο της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα) της Αναλήψεως του Ιησού Χρηστού.

Ένας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων συγκεντρώθηκε όπως κάθε χρόνο στο χωριό και ακολούθησε το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του τοπικού συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι, μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της.

Χαρακτηριστικό, όμως, ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το τους κάθε χρόνο αυτή την συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός των Αλόγων έχει γίνει θεσμός έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.
Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στις 11:30 το πρωί με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως, ακολούθησε ο Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο με τη συνοδεία του Βυζαντινού χορού του συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου ‘Ιωάννης ο Κουκουζέλης' και ο φωτισμός των αλόγων.

Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ακολούθησε η παρέλαση των αλόγων και μετά δόθηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων Μηλεών και Πινακατών
και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό πανηγύρι με προσκεκλημένη την ωγώ Τσαμπά, που σε αμείωτο το κέφι.

aloga1

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση