Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αγιασμός για το τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης σε Αλιβέρι και Αγία Παρασκευή
Αγιασμός για το τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης σε Αλιβέρι και Αγία Παρασκευή

Αγιασμός για το τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης σε Αλιβέρι και Αγία Παρασκευή

Αγιασμός θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα στα παλιά εκπαιδευτήρια «Νέου Αποστόλου του Νέου» απέναντι από τη Διεύθυνση Αστυνομίας , για την έναρξη του τριετούς προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στο και την Αγία Παρασκευή, για ηλικίες Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και γονείς. Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017.

Σε σημερινή στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ο μητροπολίτης Ιγνάτιος είπε –μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο του 2017 ξεκίνησε ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στις δύο παραπάνω συνοικίες.

Ο μητροπολίτης τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα ΑμεΑ και συμπλήρωσε ότι ανάλογο τμήμα, με θεαματικά αποτελέσματα, λειτουργεί και στη Σχολή Αγιογραφίας.

Ο τίτλος του είναι «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος-τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στο και την Αγία Παρασκευή» και σκοπός του είναι η συστηματικότερη παρέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και σε ενήλικες και από τον Σεπτέμβριο χρηματοδοτείται από τον παγκόσμιο οργανισμό “Church helps churches-bred for the world”.

Οι δράσεις του προγράμματος εκτείνονται σε τέσσερις τομείς:

-Εκπαίδευση: Ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα του σχολείου, ξένη γλώσσα (αγγλικά και γαλλικά) μουσική (βυζαντινή, μουσική, κλαρίνο, κρουστά αρμόνιο , λαούτο κιθάρα), χορευτικό, εικαστικά – διακόσμηση, εργαστήρι λόγου και αφήγησης, (ποδόσφαιρο – ομάδα ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ, , κωπηλασία, επαγγελματική κατάρτιση (μαγειρική, καλλωπισμός,, μακιγιάζ, σχολή καμαριέρας).

Στόχοι της νέας αυτής παρέμβασης είναι η σταδιακή κοινωνική ένταξη , ο προσανατολισμός στην ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών (Γυμνάσιο) και η συνειδητοποίηση από μέρους των γονιών της αξίας της εκπαίδευσης.

Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου και δυνατότητες επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης.

Τα μαθήματα μουσικής γίνονται με την αρωγή του Συλλόγου Διάδοσης Παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ», ενώ για τα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης συνεργάζεται με το πρόγραμμα το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ».

Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγούνται σχετικές βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Ο Χρήστος Γκόβαρης καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης είπε ότι το Π.Θ. ξεκίνησε προγράμματα για τους ρομά το 2011 και υπάρχει συνεργασία στις διαδικασίες ένταξης, με δράσεις που αναφέρονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Όπως είπε το Π.Θ. στηρίζει την συνεκπαίδευση παιδιών και γονέων και ευχαρίστησε τους δασκάλους και φοιτητές που εθελοντικά στηρίζουν τη διδασκαλία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι συνοικίες Αλιβερίου και Αγ. Παρασκευής είναι θησαυρός μάθησης για το Πανεπιστήμιο.

Ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αναστάσιος Γούκος, τόνισε ότι οι του σχολείου αποτελούνται από ρομά κατά 2/3 και παιδιών από τις γύρω περιοχές της Ν. Ιωνίας κατά 1/3 και είναι σχολείο συνύπαρξης.

Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τους φορείς, αλλά αυτό που άλλαξε την εικόνα του σχολείου είναι η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη να ιδρυθεί το Δίκτυο ς Ρομά. Ο δάσκαλος τόνισε ότι οι δράσεις συνύπαρξης είναι η μεγαλύτερη «γομολάστιχα» για να σβήσουν έννοιες όπως ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις και η βία και να γραφτούν εκ νέου έννοιες όπως η ανεκτικότητα και η συνύπαρξη.

Η διαμεσολαβήτρια της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου Ειρήνη Φραγκούλη, σημείωσε ότι με το πρόγραμμα τα παιδιά θα μαθαίνουν να γράφουν και θα κάνουν δραστηριότητες που θα τους αρέσουν και οι μεγάλοι θα μπορέσουν να ειδικευτούν σε τομείς που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν.

Τέλος, η λογίστρια, αντιπρόεδρος του Σωματείου «Δημητριάς» και συντονιστής στη δράση του προγράμματος Ευγενία Φραγκούλη αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Αθλητικού Σωματείου για παιδιά ρομά, που δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο, στο και στην κωπηλασία, όπου αθλούνται περίπου 500 παιδιά συνολικά. Στο άθλημα της Κωπηλασίας λειτουργεί και τμήμα ΑΜΕΑ, που προπονούνται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του ΝΟΒΑ με ειδικό κάθισμα στο κωπηλατήριο που είναι χορηγία του ΟΛΒ. Σύμφωνα με την κ. Φραγκούλη, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς ένα παιδί, που δεν μπορούσε να περπατήσει, ήδη άρχισε να περπατάει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση