Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αύξηση του haircut από την ΕΚΤ
Αύξηση  του haircut από την ΕΚΤ

Αύξηση του haircut από την ΕΚΤ

Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση η για την επίτευξη συμφωνίας κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής καθώς με την απόφασή της για την της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τις οδηγεί ένα βήμα πριν το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών με την του haircut το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που μπορεί να αμφισβητηθεί η φερεγγυότητά του και να ενεργοποιηθούν ακόμα και διαδικασίες εκκαθάρισης. Με την αύξηση του haircut οι χάνουν περίπου τα 2/3 των εγγυήσεων με τα οποία μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη μέσω του , ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύει από αύριο Τετάρτη.

Έτσι και η αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής καθώς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι στην δια ευχέρεια της ΕΚΤ και του EFSF να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του haircut οδηγώντας το σύνολο των τραπεζών σε εκκαθάριση ή το EFSF να κατάσχει τις μετοχές των τραπεζών.

Η ΕΚΤ πάντως δε τράβηξε τη πρίζα, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο του εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Τετάρτη όπου θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση