Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση του haircut από την ΕΚΤ
Αύξηση  του haircut από την ΕΚΤ

Αύξηση του haircut από την ΕΚΤ

Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση η για την επίτευξη συμφωνίας κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής καθώς με την απόφασή της για την αύξηση της απομείωσης () στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τις οδηγεί ένα βήμα πριν το .

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών με την αύξηση του το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που μπορεί να αμφισβητηθεί η φερεγγυότητά του και να ενεργοποιηθούν ακόμα και διαδικασίες εκκαθάρισης. Με την αύξηση του haircut οι τράπεζες χάνουν περίπου τα 2/3 των εγγυήσεων με τα οποία μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA, ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύει από αύριο Τετάρτη.

Έτσι και η αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς την ελληνική για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής καθώς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι στην διακριτική ευχέρεια της και του EFSF να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του haircut οδηγώντας το σύνολο των τραπεζών σε εκκαθάριση ή το EFSF να κατάσχει τις των τραπεζών.

Η ΕΚΤ πάντως δε τράβηξε τη πρίζα, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο του ELA εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Τετάρτη όπου θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση