Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια
Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια

Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια

Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ένα μικρό ακίνητο και εισπράττουν ετησίως εισοδήματα της τάξης των 1.000-2.000 ευρώ θα δουν το εκκαθαριστικό της εφορίας (το επόμενο έτος) φουσκωμένο. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών αλλά και η προσθήκη ακόμα ενός, για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ακίνητα. Ωστόσο, το θετικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι διατηρήθηκε η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, με τη διαφορά ότι αυξάνονται οι συντελεστές φόρου 11% και 33% σε 15% και 35%, ενώ προστίθεται και νέος υψηλός συντελεστής 45% για ετήσια ποσά ενοικίων πάνω από 35.000 ευρώ.

Σε συνδυασμό με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλλουν στην εφορία περισσότερους φόρους. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μεταφέροντας περισσότερα βάρη σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Επί της ουσίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται σήμερα για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ και συνολικά περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Παραδείγματα

• Ιδιοκτήτης ακινήτου με ετήσια εισοδήματα από ενοίκια ύψους 2.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος στην εφορία (για τα εισοδήματα που εισέπραξε το 2015) φόρο ύψους 220 ευρώ. Με την πρόταση της κυβέρνησης ο φόρος για τα εισοδήματα που εισπράττονται φέτος θα ανέλθει στα 300 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 80 ευρώ περισσότερα.

27s19akinitaenoikforol-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Κέντρο Πρόληψης ψήφισε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας - https://t.co/ZyIMAqr6g6 -

  • Συνάντηση Μεϊκόπουλου με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί & ραδιοταξί  - https://t.co/uP401GMUjn -

  • Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου - https://t.co/vQ0jFbdUSA -

"Αλιεύοντας" την είδηση