Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια
Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια

Αύξηση φόρων σε εισοδήματα από ενοίκια

Υψηλότερους φόρους θ πληρώσουν όσοι εισπράττουν εισοδήμτα από ενοίκια, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ένα μικρό ακίνητο και εισπράττουν ετησίως εισοδήματα της τάξης των 1.000-2.000 θα δουν το εκκαθαριστικό της ς (το επόμενο έτος) φουσκωμένο. Στο νομο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών αλλά και η προσθήκη ακόμα ενός, για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ακίνητα. Ωστόσο, το θετικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι διατηρήθηκε η αυτοτελής φορολόγησης, με τη διαφορά ότι αυξάνονται οι συντελεστές φόρου 11% και 33% σε 15% και 35%, ενώ προστίθεται και νέος υψηλός συντελεστής 45% για ετήσια ποσά ενοικίων πάνω από 35.000 .

Σε συνδυασμό με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλλουν στην περισσότερους φόρους. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 η του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μεταφέροντας περισσότερα βάρη σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Επί της ουσίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται σήμερα για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ και συνολικά περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Παραδείγματα

• Ιδιοκτήτης ακινήτου με ετήσια εισοδήματα από ενοίκια ύψους 2.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος στην εφορία (για τα εισοδήματα που εισέπραξε το 2015) φόρο ύψους 220 ευρώ. Με την πρόταση της κυβέρνησης ο για τα εισοδήματα που εισπράττονται φέτος θα ανέλθει στα 300 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 80 ευρώ περισσότερα.

27s19akinitaenoikforol-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση