Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
«Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

«Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

Ηχηρή προειδοποίηση για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και τη μετάδοση των επιπτώσεων στην Ευρωζώνη, έστειλε χθες η ΕΚΤ μέσω της έκθεσης για τη Σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, έχουν αυξηθεί έντονα οι εκτιμήσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας», υπογραμμίζει η ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή με μελανά χρώματα περιγράφεται και η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Η αντίδραση των αγορών στην πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών υπήρξε σιωπηρή, προειδοποιεί η ΕΚΤ, αλλά η απουσία μιας ταχείας συμφωνίας για διαρθρωτικές προσαρμογές μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση αυτής της αντίδρασης με τη διόρθωση των αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν «σοβαρή εκροών καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους». Η κατάσταση άλλωστε του τραπεζικού συστήματος επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι εκροές συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σημειώθηκαν νέες ουρές στις τράπεζες από μικροκαταθέτες που έσπευσαν να «τραβήξουν» τις συντάξεις τους, ενόψει ενός δύσκολου τριημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου κρίνεται η συμφωνία με τους εταίρους.

Οι εκροές υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το μαξιλάρι του ELA κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τις καταθέσεις του Απριλίου, που εκτιμάται ότι μειώθηκαν κάτω από τα 135 δισ. ευρώ από 138,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 164,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Οι εκροές συνεχίστηκαν και όλο τον Μάιο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κονστάνσιο υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία που να καθιστά εφικτή την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ και ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση μεταξύ αθέτησης πληρωμής ενός δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα και της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση