Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
«Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

«Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

Ηχηρή προειδοποίηση για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η , αλλά και τη μετάδοση των επιπτώσεων στην Ευρωζώνη, έστειλε χθες η ΕΚΤ μέσω της έκθεσης για τη Σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, έχουν αυξηθεί έντονα οι εκτιμήσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας», υπογραμμίζει η ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή με μελανά χρώματα περιγράφεται και η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Η αντίδραση των αγορών στην πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών υπήρξε σιωπηρή, προειδοποιεί η ΕΚΤ, αλλά η απουσία μιας ταχείας συμφωνίας για διαρθρωτικές προσαρμογές μπορεί να οδηγήσει στην αυτής της αντίδρασης με τη διόρθωση των αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν κρατικά ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι ελληνικές αντιμετωπίζουν «σοβαρή εκροών καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους». Η κατάσταση άλλωστε του τραπεζικού συστήματος επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι εκροές συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σημειώθηκαν νέες ουρές στις από μικροκαταθέτες που έσπευσαν να «τραβήξουν» τις συντάξεις τους, ενόψει ενός δύσκολου τριημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου κρίνεται η με τους εταίρους.

Οι εκροές υπολογίζονται στα 500 εκατ. , μειώνοντας το μαξιλάρι του κάτω από τα 2,5 δισ. . Σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τις του Απριλίου, που εκτιμάται ότι μειώθηκαν κάτω από τα 135 δισ. από 138,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 164,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Οι εκροές συνεχίστηκαν και όλο τον Μάιο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κονστάνσιο υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές εξακολουθούν να είναι φερέγγυες». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία που να καθιστά εφικτή την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ και ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση μεταξύ αθέτησης πληρωμής ενός δανείου που έχει λάβει η και της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση