Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αφγανιστάν: Προειδοποίηση ΟΗΕ για 500.000 νέους πρόσφυγες
Αφγανιστάν: Προειδοποίηση ΟΗΕ για 500.000 νέους πρόσφυγες

Αφγανιστάν: Προειδοποίηση ΟΗΕ για 500.000 νέους πρόσφυγες

ια μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έως το τέλος του , ως αποτέλεσμα της μεγάλης εξόδου από το προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός κίνδυνος περιορίζεται προς το παρόν εντός του », δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Κέλυ Κλέμεντς.

«Ωστόσο πρόκειται για μία πραγματικά ρευστή κατάσταση», είπε, εξηγώντας ότι ο ΟΗΕ εξετάζει μία σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της μαζικής εξόδου. 

«Προετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο».

Υποστήριξε επίσης την ανάγκη να ενδυναμωθεί η υποστήριξη στις γειτονικές χώρες όπου ήδη έχουν βρει καταφύγιο 2,2 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων.

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, ‘άλλωστε, άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χς. Κάπου 7.300 Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Εξάλλου, περισσότεροι από 558.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν φέτος, προστιθέμενοι στους περίπου 2,9 εκατ. Αφγανούς που ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη χ στα του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.

«νωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι και παιδιά», υπογράμμισε η Κλέμεντς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση