Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.
Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.

Αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας μελετά η Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη , απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και συνέλαβε τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η .

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ς προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.

Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν επίσης το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, ενώ οι ερευνητές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να θέσει υπό ση τον Προτάσεβιτς.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος της Ryanair πλησίαζε το Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού οι λευκορωσικές αρχές το αναγκάσουν να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ο οποίος είναι και ιδρυτής ενός αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 χρόνια φυλάκισης.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν σχετικά με την επιβολή μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή. Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.

Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.

για Λευκορωσία: Η Ε.Ε. να υιοθετήσει νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων

«Η έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου έχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού ο οποίος θα διέπει την λειτουργία του πιστοποιητικού Covid», συνέχισε ο , σημειώνοντας πως αποτέλεσε ελληνική πρωτοβουλία.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι χαίρεται ιδιαίτερα «που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση “Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ς. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.

«Η Ε.Ε. να υιοθετήσει νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση