Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Νεκρός ο πιλότος και 11 επιβάτες, στα δύο κόπηκε το αεροπλάνο
Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Νεκρός ο πιλότος και 11 επιβάτες, στα δύο κόπηκε το αεροπλάνο

Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Νεκρός ο πιλότος και 11 επιβάτες, στα δύο κόπηκε το αεροπλάνο

Σε 12 νέρχετι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν επιβατικό αερο Fokker- της εταιρείας Bek Air με 98 επιβαίνοντες συνετρίβη τα ξημερώματα της Παρασκευής σε προάστιο της πόλης Αλμάτι, ενώ άλλοι 49 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Τον νεότερο απολογισμό ανακοίνωσε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για δεκαπέντε νεκρούς.

Η επιτροπή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα ονόματα των 12 θυμάτων, του πιλότου Μαράτ Μουρτμπάγεφ και έντεκα επιβατών.

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Τα αίτια της συντριβής είναι άγνωστα προς το παρόν αλλά οι αρχές εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια, αυτό του ανθρώπινου λάθους και της τεχνικής ς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ρομάν Σκλιάρ.

Όπως πρόσθεσε ο Σκλιάρ η ουρά του αεροπλάνου χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης κάτι που μαρτυρά τη δυσκολία που αντιμετώπισε το αερο να απογειωθεί.

Μάλιστα ένας επιζών δήλωσε ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση.

«Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», δήλωσε στο AP μέσω τηλεφώνου ένας από τους επιζώντες ο Ασλάν αζαραλίγιεφ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο αζαραλίγιεφ θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο και οι επιβάτες που έκαναν χρήση των εξόδων κινδύνου γλιστρούσαν και έπεφταν.

Από τους τραυματίες πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αεροπλάνο συνετρίβη και κόπηκε στα δύο αφότου προσέκρουσε σε σπίτι αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι με προορισμό την πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους ενώ δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ- δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος.

Το αεροσκάφος έχασε ύψος στη διάρκεια της απογείωσης και προσέκρουσε πάνω σε έναν φράχτη και ένα διώροφο κτίριο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο στο Αλμάτι.

Σε ανακοίνωσή του στον επίσημο λογαριασμό στο Facebook το αεροδρόμιο ανέφερε ότι δεν προκλήθηκε πυρκαγιά και ότι η επιχείρηση διάσωσης άρχισε αμέσως μετά τη συντριβή.

Γυναίκα που επέζησε δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tengrinews ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ηταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε», δήλωσε.

Αλλος επιζών ανέφερε ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει περίπου δύο λεπτά μετά την απογείωση. «Το αεροπλάνο άρχισε να πέφτει όχι κάθετα αλλά σχηματίζοντας γωνία. Υπήρχε η αίσθηση πως είχε χαθεί ο έλεγχος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το , «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

Το Φόκερ κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Βιομηχανίας. Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί πριν από 23 χρόνια και η τελευταία πιστοποίηση που είχε λάβει ήταν τον Μάιο. Η εταιρεία που το κατασκεύασε χρεοκόπησε το 1996 και η παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους διεκόπη τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση