Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 8 στους 10 Ελληνες περικόπτουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους
8 στους 10 Ελληνες περικόπτουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους

8 στους 10 Ελληνες περικόπτουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους

Σταθερά πολύ απαισιόδοξοι παρέμειναν οι Ελληνες και το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς, σύμφωνα με τα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen, αυτός παρέμεινε στις 53 μονάδες, στα ίδια επίπεδα με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Εντυπωσιακή είναι η μείωση του δείκτη κατά 12 μονάδες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για την εποχή λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όπου η αισιοδοξία ήταν διάχυτη και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση τουλάχιστον υπέρμετρες.

Ενα χρόνο μετά, οι Ελληνες καταναλωτές σε ποσοστό 84% πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το επόμενο έτος, ποσοστό που σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι αυξημένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα με την ανησυχία για την οικονομία της χώρας, ένα σταθερό 76% φαίνεται να ανησυχεί και για την προσωπική οικονομική του κατάσταση, γεγονός που απεικονίζεται και στο υψηλό ποσοστό αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (30%).

Η ακολουθεί τη γενικότερη τάση ως προς την εργασιακή ανασφάλεια και την οικονομία, μόνο που είναι διπλάσια τα ποσοστά των πολιτών που ανησυχούν για την εργασία τους (38% έναντι 21%), την οικονομία (34% έναντι 21%) και τα χρέη/οφειλές τους (21% έναντι 11%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση (19%), που σημείωσαν κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνουν πλέον σημαντικές θέσεις ανάμεσα στις ανησυχίες που απασχολούν τους Ελληνες. Σημαντική επίσης ήταν η μείωση στις ανησυχίες για θέματα υγείας (14% έναντι 21%).

Τέλος, 8 στους 10 Ελληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού, στην αγορά φθηνότερων τροφίμων και στα έξοδα για ρουχισμό και παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Ο περιορισμός της τελευταίας συνήθειας φαίνεται μάλλον ότι παγιώνεται ως καταναλωτική τάση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση