Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » 720 εκατ. από Cosco για ΟΛΠ – στο 1,5 δισ. το συνολικό όφελος
720 εκατ. από Cosco για ΟΛΠ – στο 1,5 δισ. το συνολικό όφελος

720 εκατ. από Cosco για ΟΛΠ – στο 1,5 δισ. το συνολικό όφελος

Ποσό της τάξης των 720 εκατ. ευρώ προσέφερε η Cosco για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Οργανισμός Λιμένος ». Ποσό της τάξης των 368,5 εκατ. ευρώ αφορά το 67% των μετοχών και επιπλέον ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ αποτελεί δέσμευση για επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.

Εάν στα ποσά αυτά συνυπολογιστούν το ετήσιο αντάλλαγμα της τάξης του 3,5% επί του κύκλου εργασιών που θα αποδίδει η εισηγμένη επιχείρηση στους όμορους δήμους αλλά και τα 230 εκατ. που ήδη επενδύει η Cosco στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, η συνολική επένδυση ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το ΤΑΙ η συνολική αξία της ς ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Το συνεδρίασε και αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την προσφορά προχωρώντας τη διαδικασία.

Η νέα αυτή προσφορά έρχεται μετά από μία εβδομάδα επίπονων διαβουλεύσεων μεταξύ της κινεζικής και ελληνικής πλευράς τις οποίες για λογαριασμό της Cosco διαχειρίστηκε η γενική οικονομική της διευθύντρια.

Η νέα προσφορά έφτασε σήμερα το μεσημέρι μετά από σχετική από το Πεκίνο στα γραφεία του .

Πέραν όμως του τιμήματος για το 67%, η Cosco από την αρχική της προσφορά δεσμεύθηκε επίσης για επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη πενταετία. Αυτές αφορούν τη ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του Ι, τη και αναβάθμιση των προβλητών του λιμένα επιβατών και το car terminal.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση