Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 47χρονος «γιατρός» εξαπάτησε μέχρι και επιστήμονες
47χρονος «γιατρός» εξαπάτησε μέχρι και επιστήμονες

47χρονος «γιατρός» εξαπάτησε μέχρι και επιστήμονες

Διάταξη για τη γνωστοποίηση των στοιχείων του 47χρονου που παρίστανε τον γιατρό, εμφανιζόμενος ως Νίκος Κοντός, αναμένεται να εκδώσει σύντομα η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του συλληφθέντα, ώστε να ενημερωθεί το κοινό και να προσέλθουν στις αρχές πολίτες που απευθύνθηκαν σε αυτόν για ζητήματα υγείας.

Ο 47χρονος συνελήφθη χθες μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του  Ήδη έχει οδηγηθεί στον ανακριτή και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα. Ο αριθμός των ασθενών που εξσε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις. Μάλιστα, σε τρεις από τις περιπτώσεις αυτές και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και ενός 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών.

Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Πώς έφτασαν στα ίχνη του οι αρχές 

Η υπόθεση της αποκάλυψης των στοιχείων του δήθεν γιατρού, φαίνεται να επιταχύνθηκε όταν κινητοποιήθηκε γιατρός από τον οποίο ζήτησε να μπει μαζί του στο ασθενούς που είχε «αναλάβει». Εκεί φαίνεται να πρόδωσε τον 47χρονο ότι δεν ήξερε να αποστειρώνει τα χέρια του πριν την επέμβαση.  Ο «επιστήμονας» προσέγγιζε βαριές ή ανίατες περιπτώσεις ασθενών και, υποσχόμενος ίαση, τους έπειθε να σταματούν τις θεραπείες τους, παρέχοντας «εξελιγμένα» φάρμακα, που όπως αποδείχθηκε περιείχαν μεταξύ άλλων δραστικές ουσίες κάνναβης.

Η δράση του δήθεν ειδικού ογκολόγου, τέθηκε στο στόχαστρο των αρχών τον περασμένο Νοέμβριο μετά από καταγγελίες αλλά και μηνύσεις των γονιών δύο ανήλικων παιδιών που πέθαναν. Στην πορεία, στα τα του προσποιούμενου τον ειδικό επιστήμονα, που επικαλούνταν σπουδές σε Αμερική και Ελβετία, προστέθηκε και ο 78χρονος. Των επισταμένων ερευνών που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα για τον εντοπισμό του δράστη, καθώς εμφανιζόταν με άλλο όνομα, επόπτευε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης που αφορά την υγεία και την ζωή ασθενών με βαριές ή ανίατες ασθένειες που προσέγγιζε ο κατηγορούμενος.

Αναζητούνται οι συνεργάτες του

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, φαίνεται πως ο “γιατρός” έχει καταφέρει να αποσπάσει από τις οικογένειες των -γνωστών στις αρχές- θυμάτων του ποσό που υπερβαίνει τις 53 χιλιάδες ευρώ, ενώ βασικό ρόλο στην όλη δράση του 47χρονου φαίνεται να έχει η σύζυγος του η οποία εμφανιζόταν ως γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Στο στόχαστρο των ερευνών των αρχών, πλην της συζύγου του κατηγορουμένου, έχουν τεθεί και δύο γιατροί οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές , δεν αποκλείεται να εξαπατήθηκαν και αυτοί από τον κατηγορούμενο.

Είχε πείσει ακόμη και… γιατρούς

Ο 47χρονος φέρεται να είχε εξαπατήσει με τις δήθεν επιστημονικές του γνώσεις ακόμη και γιατρούς, ενώ εμπλέκεται και σε υπόθεση ς πολύ μεγάλης αξίας σε βάρος γνωστού επιχειρηματία.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν αστυνομικές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανιζόταν ως πιστός Χριστιανός και άνθρωπος της Εκκλησίας, προσεγγίζοντας τα τα του σε μοναστήρια, όπου κατέφευγαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους για να ζητήσουν, ως ύστατη ελπίδα, βοήθεια από τον Θεό, και τους έπειθε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του και τα «μαντζούνια» που τους πρότεινε για να θεραπευτούν.

Όταν συνελήφθη ο 47χρονος, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται για απάτη σε βάρος του επιχειρηματία, από τον οποίο φέρεται ότι απέσπασε 55.000.000 ευρώ από το 2004 έως το 2009, υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ είχε βγει και απαγόρευση εξόδου από την χώρα σε βάρος του.

Εκείνο που εξέπληξε τους αστυνομικούς κατά την εξέλιξη της έρευνας, είναι ότι είχε πείσει γιατρούς πως είναι συνάδελφος τους και διέθεταν το ιατρείο τους για συνεξετάζουν . Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ασφάλεια και έμειναν άναυδοι όταν πληροφορήθηκαν περί τίνος επρόκειτο.

Δύο γιατροί, ωστόσο, κατηγορούνται για συνέργεια στις απάτες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, γνώριζαν την πλαστοπροσωπία του 47χρονου, ενώ για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η σύζυγος του συλληφθέντος. Και οι τρεις δεν συνελήφθησαν λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου, καθώς το αδίκημα είναι πλημμέλημα, αλλά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από την Ασφάλεια Αττικής, πριν από περίπου 13 μήνες μετά τον θάνατο των δύο ανήλικων καρκινοπαθών, καθώς οι συγγενείς τους θεώρησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Στην πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά και από κάποιον γιατρό, που υποπτεύθηκε ότι ο 47χρονος δεν ήταν ακριβώς όπως παρουσιαζόταν.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η δικογραφία, με όλα τα στοιχεία, εστάλη στον εισαγγελέα και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, με βάση το οποίο ο ψευτογιατρός συνελήφθη στο σπίτι του, στα νοτιοανατολικά προάστια της Αττικής. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες και άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Παρίστανε τον γιατρό προκαλώντας τον θάνατο δύο ανηλίκων και ενός ηλικιωμένου

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας 47χρονος ημεδαπός, με ένταλμα σύλληψης για υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απάτης, διακίνησης ναρκωτικών και αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις. Μάλιστα, σε τρεις από τις περιπτώσεις αυτές και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και ενός 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα 13 τουλάχιστον μηνών, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίστηκε πλήρως το εύρος της εγκληματικής δράσης του συλληφθέντα, ο οποίος χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας, εμφανιζόταν ως γιατρόςνευροογκολόγος – νευροχειρούργος – φυσιοπαθητικός.

Εμφανιζόταν ακόμα ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, διαθέτοντας εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική και γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για να ενισχύει περαιτέρω το «κοινωνικό – επαγγελματικό» του προφίλ και να γίνεται πιο πειστικός, παρουσιαζόταν ως γόνος εύπορων οικογενειών ή/και συγγενής γνωστών οικογενειών, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις ως γιατρός ή/και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε, αφού προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες που αντιμετώπιζαν, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανίατες ασθένειες, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και να ακολουθήσουν «θεραπεία» που τους σύστηνε ο ίδιος, υποσχόμενος πλήρη ίαση.

Η «θεραπεία» περιελάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα – αποστάγματα, τα οποία όπως προέκυψε στο πλαίσιο
της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς εμφανιζόταν σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα, ως γιατρός – συνοδός ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε διάφορες εξετάσεις, ή αναλάμβανε το συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Με τη δράση του αυτή, έθετε σε προφανή κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που εξαπατούσε, με το πρόσχημα της ιατρικής ιδιότητας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά τα λάμβανε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να εμφαίνεται ως οπισθογράφος.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως συνεργοί του τρεις ακόμα ημεδαποί, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι στην οικία του κατασχέθηκαν ακόμα δύο όπλα – αεροβόλα, δύο μαχαίρια, θρησκευτική εικόνα – πιθανή αρχαιότητα, αυτοκόλλητες ετικέτες επαγγελματικής ιατρικής ταυτότητας, χειρόγραφες σημειώσεις με προγράμματα διατροφής, βότανα κ.λπ., CD με εξετάσεις διαφόρων ασθενών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Aκόμα και σε μοναστήρια και εκκλησίες αναζητούσε πελάτες ο ψευτογιατρός

Για τρεις θανάτους καρκινοπαθών, τους οποίους έπεισε να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να δοκιμάσουν εναλλακτικές «θεραπείες», κατηγορείται 47χρονος ψευτογιατρός. Συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Εκτιμάται ότι την τελευταία διετία είχε εξαπατήσει τουλάχιστον 45 . Αυτό προέκυψε από έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας, όπου ο 47χρονος δήλωνε παρουσία με την ιδιότητα του θεράποντος ιατρού.

Στα θύματά του συγκαταλέγονται και οι οικογένειες δύο παιδιών 14 και 16 ετών που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και ένας 76χρονος. Και οι τρεις ασθενείς σταμάτησαν τη θεραπεία που ακολουθούσαν προκειμένου να λάβουν αγωγή με άγνωστου περιεχομένου σκευάσματα. Λίγο καιρό αργότερα κατέληξαν συνεπεία της ασθένειάς τους.

Ο κατηγορούμενος δήλωνε νευροχειρουργός, ερευνητής ιατρικού κέντρου στην Ελβετία, με εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντόπιζε τα θύματά του σε διαγνωστικά κέντρα ή ακόμα και σε μοναστήρια και εκκλησίες όπου προσέτρεχαν οι ασθενείς σε αναζήτηση δύναμης και ελπίδας. Για να ενισχύσει το κοινωνικό και επαγγελματικό του προφίλ δήλωνε στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο. Επειθε τα θύματά του να διακόψουν τις θεραπείες που ακολουθούσαν για την αντιμετώπιση σοβαρών ή και ανίατων ασθενειών και τους χορηγούσε δήθεν εξελιγμένα φάρμακα, με ουσίες άγνωστης προέλευσης. Τα 65 μπουκάλια που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για χημική ανάλυση. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛ.ΑΣ., ορισμένα σκευάσματα περιείχαν κάνναβη μεταξύ των δραστικών ουσιών.

Οι αστυ υπολογίζουν ότι απαιτούσε χρήματα της τάξεως των 10.000 ευρώ από κάθε θύμα, ενώ σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε ότι εξαπάτησε ασθενή αποσπώντας του 15.000 ευρώ. Ο συλληφθείς στο παρελθόν, παριστάνοντας τον έμπορο δορυφορικών συστημάτων, είχε υπεξαιρέσει από πασίγνωστο επιχειρηματία το ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ! Η δίκη του για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο, για λόγους ανεξάρτητους με τη σύλληψή του, αναβλήθηκε.

Μηνυτήριες αναφορές εις βάρος του έχουν υποβάλει και οι οικογένειες των δύο ανήλικων (η μία βρίσκεται στην Κω και η άλλη στις Σέρρες) που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και κατέληξαν έχοντας πρώτα διακόψει τη θεραπεία τους. Από τις δύο οικογένειες όπως επίσης και από την οικογένεια του 76χρονου από την Αθήνα που επίσης κατέληξε, ο κατηγορούμενος φέρεται να απέσπασε 58.000 ευρώ.

Η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει ως συνεργούς του 47χρονου ακόμα τρία άτομα. Μεταξύ αυτών δύο γιατρούς. Στο σπίτι του συλληφθέντος, που συστηνόταν με το ψεύτικο όνομα «Νίκος Κόντος», βρέθηκαν δύο αεροβόλα, δύο μαχαίρια, χειρόγραφες σημειώσεις, CD με εξετάσεις ασθενών κ.ά. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία, απάτη, διακίνηση ναρκωτικών και αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και πρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή τη Δευτέρα. Κατά το στάδιο της προανάκρισης τήρησε αρνητική στάση αρνούμενος τις κατηγορίες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση