Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 45 εταιρείες, δύο σύνδεσμοι και μία τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών
45 εταιρείες, δύο σύνδεσμοι και μία τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών

45 εταιρείες, δύο σύνδεσμοι και μία τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΑ, εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Intrakat) συμμετείχαν με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη σε σύμπραξη –καρτέλ– για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων, από το 1989 έως και το 2016. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι για τους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό, τον Προαστιακό, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τεχνική Ολυμπιακή (συμφερόντων Κ. Στέγγου), που αποτελεί μία από τις κύριες εμπλεκόμενες στο καρτέλ, έκανε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιείκειας, παρείχε δηλαδή κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη των παραβάσεων, με αντάλλαγμα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΑ, την πλήρη απαλλαγή της από πρόστιμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ΕΑ που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιείκειας, διαδικασία η οποία είχε στιγματισθεί από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στην πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ του κτος». Τότε η Μεβγάλ είχε αιτηθεί την υπαγωγή της στο πρόγραμμα επιείκειας, όμως ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΑ Π. Αδαμόπουλος ζήτησε χρηματικά ανταλλάγματα.

Από την έρευνα της ΕΑ προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις συνεννοούνταν για τα ακόλουθα: α) Τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό. β) Τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων. γ) Τη μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. δ) Την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών. ε) Την παραίτηση από τη δδίκηση διαγωνισμών, με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων. Οι συνεννοήσεις αυτές γίνονταν είτε μέσω τακτικών συναντήσεων, είτε ακόμη και μέσα από τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την έρευνα της ΕΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση