Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » 43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα
43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα

43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα

Η μείωση των κταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών,αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή.Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί στις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς .

Στοιχεία της τον Απρίλιο του 2015,το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014,καταγράφοντας κατά 13,4 δισ. ευρώ,ενώ μετά και τις πρόσφατες εκροές,το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 45 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία,οι «καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ» ανέβηκε από τα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 16,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η αυτή καλύπτεται είτε από αποθεματικά που υπάρχουν είτε από πρόσθετες εισροές από το Ευρωσύστημα. Στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 27,3 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του κυκλοφορούντος χρήματος που διακινείται κατά μέσο όρο στην ελληνική αγορά και το οποίο είναι περίπου σταθερό όλους αυτούς τους μήνες.

Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη,καθώς αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του της χς, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6%-8% και μία αιτία είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη χ μας δεν είναι ηλεκτρονικές. Η τάση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της ς, καθώς αύξησε το ποσό που διακρατούν οι Ελληνες στα α τους ή σε θυρίδες υπό τον φόβο τυχόν περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και οι θυρίδες μπορεί να περιληφθούν σε αποφάσεις για περιορισμό κεφαλαίων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση