Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα
43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα

43,5 δισ. κάτω από τα στρώματα

Η των καταθέσεων από τα μέσω ανάληψης μετρητών,αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή.Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί στις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς .

Στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2015,το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 43,5 δισ. από 30,1 δισ. τον Νοέμβριο του 2014,καταγράφοντας αύξηση κατά 13,4 δισ. ευρώ,ενώ μετά και τις πρόσφατες εκροές,το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 45 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία,οι «καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων » ανέβηκε από τα 3,9 δισ. τον Νοέμβριο στα 16,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή καλύπτεται είτε από που υπάρχουν είτε από πρόσθετες εισροές από το Ευρωσύστημα. Στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 27,3 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του κυκλοφορούντος χρήματος που διακινείται κατά μέσο όρο στην ελληνική αγορά και το οποίο είναι περίπου σταθερό όλους αυτούς τους μήνες.

Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη,καθώς αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6%-8% και μία αιτία είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας δεν είναι ηλεκτρονικές. Η τάση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης, καθώς αύξησε το ποσό που διακρατούν οι Ελληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες υπό τον φόβο τυχόν περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και οι θυρίδες μπορεί να περιληφθούν σε αποφάσεις για περιορισμό κεφαλαίων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση