Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Οργισμένη λαοθάλασσα στο Βόλο κατά του ασφαλιστικού ν/σ
Οργισμένη λαοθάλασσα στο Βόλο κατά του ασφαλιστικού ν/σ

Οργισμένη λαοθάλασσα στο Βόλο κατά του ασφαλιστικού ν/σ

Μεγλειώδης κι παλλλαϊκή ήταν η συγκέντρωση που κήρυξε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς στο Λιμάνι και η πορεία στο Βόλο , με την συμμετοχή περίπου 10.000 πολιτών, που ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση κι αποτολεί “ταφκα” για όλες τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας και όχι μόνο.

Απο τις 10 το πρωί άρχισαν να προσυγκετρώνονται στην Πλατεία Ελευθερίας επιστημονικοί φορείς, που συνενώθηκαν με τους αγρότες του Πηλίου ενώ προσυγκεντρώσεις έκαναν στην οδό Λαρίσης φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν μπροστά από το Λιμάνι όπου έγινε το αδιαχώρητο.

Δυναμική ήταν κάθοδος των αγροτών του Πηλίου με άλογα και περίπου 300 αγροτικά αυτοκίνητα, στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία των αγροτών του μπλόκου Μικροθηβών με τρακτέρ, ενώ στην πορεία που ακολούθησε προηγούνταν τα άλογα με αγρότες του Πηλίου, ακολουθούσαν δύο μηχανήματα της ΟΕΒΕΜ, δύο φορτηγά αυτοκίνητα, τα τρακτέρ και μερικά αγροτικά αυτοκίνητα των αγροτών, τρακτέρ των παραγωγγών λαϊκών αγορών και κτηνοτρόφων, ταξί, αυτοκίνητα σχολών οδηγών, μια νεκροφόρα και αφού παρεμβλήθηκε η πολύ μεγάλη πορεία εργαζομένων, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, επαγγελματικών, συλλογικοτήτων κ.ά., η πορεία ολοκληρώθηκε με αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα της ΕΒΟΛ. Ταυτόχρονα, ενώ η συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη στην έξοδο στην κεντρικής προβλήτας, οι αλιείς έδωσαν το παρόν δια θαλάσσης με τα αλιευτικά τους σκάφη και αφού πριν είχαν αποκλείσει συμβολικά το λιμάνι.

Παρά το πλήθος κόσμου και οχημάτων, η συγκέντρωση κύλισε ομαλά, χάρη στην προσπάθεια της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, ενώ οι αγρότες του Πηλίου στάθμευσαν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο λιμάνι.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, με τον ιδιωτικό τομέα να αγγίζει το 100% και τον δημόσιο πάνω από 60%, ενώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές, η απεργία στο Δήμο κυμάνθηκε στο 85%, ενώ το Δημαρχείο έκλεισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Η μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση φάνηκε από το πρωί, καθώς στο λιμάνι ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από λίγο πριν τις 10 το πρωί, λίγο πριν τις 11 άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες αγροτικά αυτοκίνητα αγροτών του Ανατολικού και του Κεντρικού Πηλίου, ενώ την ίδια ώρα έφτασαν πέντε τρακτέρ αγροτών του κόμβου Μικροθηβών.

Μεγάλη προσυγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου πήγαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών και οι κτηνητρόφοι, αλλά και επιστημονικοί φορείς, επαγγελματίες καταστηματάρχες, που από νωρίς το πρωί έκαναν περιφρούρηση, με μερικές εξαιρέσεις καταστημάτων να είναι ανοιχτά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Ιππείς με τα άλογά τους από το Πήλιο, φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα, τρακτέρ, φορτηγάκια και βυτιοφόρο του ΕΒΟΛ , καθώς και μια νεκροφόρα “στρατοπέδευσαν” στην παραλία που γέμισε από εκωφαντικούς ήχους από τις κόρνες, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν οι ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που μίλησαν στη συγκέντρωση που έγινε στην παραλία, λίγο μετά τις 11, απέρριψαν στο σύνολό τους το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δήλωσαν ότι θα κατεδαφίσει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, ενώ θα εξοντώσει τους εργαζόμενους, ενώ κοινή ήταν η απαίτηση η κυβέρνηση να το αποσύρει.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου , Δημ. Κουτσούκος, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Δημ. Λουφόπουλος εκ μέρους των αγροτών, Λάζαρος Γαϊτάνης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Τρύφων Πλαστάρας και Γρηγ. Μαντάς πρόεδροι της ΟΕΒΕΜ, Τέλης Μπασδάνης πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Γρηγορίου πρόεδρος των Ιδιοκτητών καφέ μπαρ και ς, Βάιος Κομνηνός, εκ μέρους των αγροτών του Πηλίου, Ζήσης Ντελόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκινητιστών φορτηγών, καθώς και εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

Το ψήφισμα, που στη συνέχεια κατατέθηκε από αντιπροσωπεία στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που επίσης έλαβε μέρος στην πορεία, ανάγνωσε ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Μαγνησίας.

Στο ομόφωνο ψήφισμα αναφέρεται:

“Εμείς οι συγκεντρωμένοι στην παραλία του Βόλου, ευρισκόμενοι σε απεργιακή κινητοποίηση, μέλη κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών Μαγνησίας, δημόσιοι υπάλληλοι, εργατοϋπάλληλοι, επιστήμονες,αγρότες, αλιείς, ένστολοι-σώματα ασφαλείας, δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, πολίτες Ν. Μαγνησίας

Απορρίπτουμε ομόφωνα, κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό- φορολογικό που είδε το «φως» της δημοσιότητας.

Το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς συνεχίζεται και από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ. (που συνεχίζει επάξια την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ς, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα συνεχίζεται το καθεστώς της επιτροπείας της χώρα μας από τους δανειστές και έτσι, μετά τη ψήφιση του 3ου μνημονίου, κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να προωθηθεί και να ψηφιστεί στη βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ!

Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η στοιχειώδη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αυτονόητες αναλογιστικές μελέτες, μετατρέπουν όλες τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Πλέον το ασφαλιστικό θα στηρίζεται στη φορολογική ικανότητα, αποτελώντας μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία, χωρίς να πετύχει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης καταβάλλοντας αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής και στις λοιπές φορολογικές του υποχρεώσεις ( φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά ς κτλ.) . Αυτό είναι αδύνατο, εάν δεν καταφύγει στη φοροδιαφυγή ως μόνη λύση σωτηρίας. Η φοροδιαφυγή , η εισφοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Αυτή η εισφοροδιαφυγή «λαίλαπα» θα οδηγήσει αναμφίβολα στη μαζική, ιη και οριστική έξοδο μεγάλου αριθμού ελευθέρων επαγγελματιών από την αγορά, αγροτών από τα χωράφια, επιβαρύνοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας την ανεργία.

Η κυβέρνηση και οι δανειστές ας αντιληφθούν έστω και την τελευταία στιγμή ότι μετά από 8 χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί η αρχή της ανταποδοτικότητας να ανατρέπεται. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται με λουκέτα, δεν επιτυγχάνεται όταν ο αγρότης αφήσει το χωράφι του, γιατί το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής έχουν γίνουν θηλιά στο λαιμό του.

Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, όχι απλά για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό.

Σήμερα εδώ από την παραλία του Βόλου με μια φωνή ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, την έναρξη από μηδενικής βάσης ενός ουσιαστικού γόνιμου διαλόγου με όλους τους φορείς,

Καλούμε τους βουλευτές της Μαγνησίας να μην ψηφίσουν όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους στον Ιμάντα

Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συμπολίτη μας

Καμιά μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των εργαζομένων,

Προώθηση της επιχειρηματικότητας και μείωση της ανεργίας με μόνιμη και σταθερή εργασία , που είναι το κλειδί για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής

Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει!
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγνματοποιησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με προορισμό την αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια νέα συγκέντρωση σήμερα το απογευμα στις 5.30 μ.μ. στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Πορεία φορτηγών και λεωφορείων για ασφαλιστικό και φορολογικό

Eν τω μεταξύ, μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Βόλου αρκετές δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία, που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Κομβόι πάνω από 70 βαρέων οχημάτων ξεκίνησε στις 9 το πρωί από τον κόμβο του περιφερειακού με την οδό Λαρίσης, και δια των οδών Γρ. Λαμπράκη, Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως και Ιωλκού, έκαναν στάση στην Περιφερειακή Ενότητα και παρέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειάχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ο κλάδος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Φορτηγών Δ.Χ. Ν. Μαγνησίας αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης και προσθέτουν ότι μπροστά στον ξεκάθαρο κίνδυνο αφανισμού όλων των μεταφορέων και μετά από μακροχρόνιους εμπαιγμούς, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αιτήματα των επαγγελματιών είναι η απόσυρση του σχεδίου ασφαλιστικού νόμου, που εξοντώνει τον κλάδο, εξωθώντας τους αυτοκινητιστές σε φοροδιαφυγή ή σε φυγή στα γειιτονικά κράτη.

Επίσης ζητούν επίλυση του φορολογικού, διότι υπάρχει ανταγωνισμός από γείτονες χώρες και εταιρίες χαμηλού φορολογικού κόστους, ενεργοποίηση μικτών κλιμακίων ελέγχων και στα αλλοδαπά αυτοκίνητα, καθορισμό ελάχιστου κόστους μεταφοράς, αναθεώρηση αδειών τρίτων χωρών (μείωση αδειών ΕΔΥΜ, μείωση διμερών αδειών Τουρκίας και Αλβανίας, κατάργηση τριγωνικών αδειών), καθώς και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εκ των υστέρων τοποθέτηση συστήματος ABS.

Καταλήγοντας στο ψήφισμά τους οι αυτοκινητιστές δηλώνουν ότι αφού συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα ενδεχόμενων επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη συνέχεια τα φορτηγά και λεωφορεία κατέληξαν στο σημείο που είχαν ξεκινήσει, ενώ η Τροχαία Βόλου, επέτρεψε σε δύο μόνο φορτηγά να συμμετάσχουν στην πορεία, όπως και έγινε.

Μαθητική πορεία

Με σύνθημα «Κλείνουμε τους δρόμους για να σας ανοίξουμε τα μάτια», μαθητές και μαθήτριες από σχολεία του Βόλου, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Σε ανακοίνωση που διένειμαν αναφέρουν μεταξύ άλλων «…Η αδικία που υπάρχει στον κόσμο μας αηδιάζει. Πως είναι δυνατόν ένα παιδί που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε κάποιο φροντιστήριο, να δώσει πανελλήνιες, από τη στιγμή που το επίπεδο των πανελληνίων ξεπερνά το επίπεδο γνώσεων που μπορεί να του δώσει το σχολείο? Κι αυτό ονομάζεται δωρεάν δημόσια παιδεία. Πως είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για ανθρώπινα δικαιώματα, όταν έξω υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πως είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για εργασιακά δικαιώματα, για τη σωστή και δίκαιη εργασία, όταν την ίδια στιγμή καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, διαλύεται το ασφαλιστικό φέρνοντας πληθώρα προβλημάτων στο συνταξιοδοτικό, στους χώρους εργασίας, στην υγεία και σε όλους τους κλάδους που μας αφορούν άμεσα….Ζητάμε μια ζωή στην οποία δε θα χρειάζεται να δουλεύεις σαν σκλάβος για να επιβιώσεις. Μία ζωή που οι γονείς μας δε θα φοβούνται μην τους πάρουν οι τραπεζίτες το σπίτι. Μία ζωή στην οποία η εργασία θα είναι δικαίωμα κι όχι προνόμιο. Μία ζωή που δε θα χρειάζεται να σπαταλάς μια περιουσία στα φροντιστήρια για να περάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι από κει να βγει άλλος ένας πτυχιούχος άνεργος. Ζητάμε τη ζωή που μας αξίζει, τίποτα παραπάνω».

«Σήκωσαν» τρόφιμα από σούπερ μάρκετ στο τέλος της πορείας

Εν τω μεταξύ, από την είσοδο μερικών νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου σε σούπερ μάρκετ, σημαδεύτηκε το τέλος της σημερινής πορείας, στο πλαίσιο της μεγάλης απεργίας, λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το τέλος της πορείας, ορισμένοι νεαροί, που βρισκόταν στο μπλοκΟ της κατάληψης Ματσάγγου, φορώντας κουκούλες και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, μπήκαν σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ στην οδό Δημητριάδος που ήταν ανοιχτό (στο ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) και «σήκωσε» ποσότητα τροφίμων, για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της κατάληψης Ματσάγγου θέλησαν να διαμαρτυρηθούν διότι το σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτό ημέρα απεργίας, ενώ πιο πριν σε ανακοίνωση που διένειμαν στη συγκέντρωση και στην πορεία, καλούσαν να μην εργαστεί και να μην είναι κανείς καταναλωτής την ημέρα της απεργίας.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική και δεν έγιναν προσαγωγές.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Εξίσου ,μεγαλειώδης ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου , όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνσης και της Ε.Ε. κι ακολούθησε ξεχωριστή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα.

poreiaporeia2

poreia10poreia9

poreia8poreia7

poreia6poreia5

poreia4poreia3

poreia11 apergia 4 (195) apergia 4 (199)

 

pame pame1

"Αλιεύοντας" την είδηση