Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Με δίωρους αποκλεισμούς το πρωί και το βράδυ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την Κυριακή οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με την πλειοψηφία τους να λένε ότι θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου (12 το μεσημέρι) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- αγροτοσυνδικαλιστές των διάφορων μπλόκων, «στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει “παρών” δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και άλλες επαγγελματικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για το και το .

Στήριξη των μεταλλωρύχων στις αγροτικές κινητοποιήσεις

«Είμαστε συναγωνιστές όλων των Ελλήνων εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα». Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε σήμερα στα μπλόκα των Μαλγάρων και των Τεμπών για να «δηλώσουμε την αμέριστη συάσταση και την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους του αγροτικού κλάδου που μάχονται και αυτοί με τη σειρά τους, μόνοι τους, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής έχοντας απέναντι τους μια κυβέρνηση εχθρική και όχι σύμμαχο, όπως συμβαίνει και με μας».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε στο ΑΠΕ- ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη , είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από το θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί σήμερα στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «Κυριακή θα κλείσουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τις 13.00 το μεσημέρι, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη , περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και αύριο συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ς Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισήμανε ότι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Agrotica, ορίστηκε η συγκέντρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, σήμερα 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί σήμερα το μεσημέρι, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς -12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στο σημείο αναμένονται αύριο φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ (σήμερα στις 11 θα γίνει γενική συνέλευση) και κατά τις ώρες 13.00-15.00 έγινε συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την , όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός ς, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων, ενώ χθες στήθηκε και ένα ακόμα, στον κόμβο της Νέας Καλλικράτειας.

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό στήσανε το μπλόκο στον κόμβο των Βασιλικών αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση