Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης
Στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης

Στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης

Με την επισήμανση ότι μεγάλες αλλαγές προοδευτικού χαρακτήρα χρειάζονται για να προωθούνται και να υλοποιούνται «συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσέδωσε νέες πολιτικές διαστάσεις στην ούτως ή άλλως φορτισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η συνεδρίαση η οποία εξελισσόταν εν μέσω εντάσεων από το μεσημέρι, και που θα ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα απόψε με ονομαστική , μεταξύ άλλων ανέδειξε και προβλήματα σχεδόν σε όλες τις κομματικές παρατάξεις: Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ καταψηφίζουν το σχέδιο νόμου, προκαλώντας ακόμα ένα ρήγμα στην πλειοψηφία, ενώ την ίδια ώρα, δύο βουλευτές (Κ.Ζουράρις, Αθ. Παπαχριστόπουλος) του κόμματος του κ. Π. Καμμένου διαφοροποιούμενοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν θετικά.

Την ίδια στιγμή, διαφοροποιήσεις και μάλιστα ηχηρές καταγράφονται και στην αξιωματική αντιπολίτευση: Κυριάκος Μητσοτάκης, , Ολγα Κεφαλογιάννη, δηλώνοντας ότι δεν συμεμρίζονται τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που κεντρικά η έχει εκφράσει, αναφέρουν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Απέναντί τους, πολλά άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται κατά, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι οι οποίοι για να καταδείξουν την ριζική διαφωνία τους, συνυπέγραψαν αίτημα διεξς ονομαστικής ς!  Για να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα, φαίνεται ότι θα επιλεγεί η «λύση» της «ψήφου κατά συνείδηση».

Νωρίτερα, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχαν, για διαφορετικούς λόγους, καταθέσει δύο άλλες πλευρές: οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκου επειδή, όπως λένε, θέλουν να καταγραφεί με ονοματεπώνυμο ποιοί ψηφίζουν «κατά του έθνους», και εκείνοι της Δημ. Συμπαράταξης, ώστε να καταδειχθεί ότι δεδομένης της διαφορος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται πως καταψηφίζουν επίσης η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης τάσσονται η Δημ.Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

Στο περιθώριο αυτών των διαφοροποιήσεων, καταγράφηκαν και προσωπικές συγκρούσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από κάθε όριο. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις των συγκρούσεων Γ. Αμυρά (Ποτάμι) – Κ.Κατσίκη (ΑΝΕΛ) και Χρ.Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) – Γ.Λαμπρούλη (ΚΚΕ). Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν και πάλι συμπεριληφθεί πολλές άσχετες με το Σύμφωνο Συμβίωσης διατάξεις. «Είναι ένα όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, άσχετες, ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Η

Οπως μεταξύ άλλων σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης (και νωρίτερα ο εισηγητής του κόμματος Αθανασίου), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης. «Ομως, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι βάζετε θέμα υιοθεσίας. Ας εξαιρεθεί και θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Οποια δήλωση προθέσεων κι αν κάνετε, τα δικαστήρια δεν αποφασίζουν με βάσει προθέσεων. Θελουμε να κάνουμε μαζί αυτό το βήμα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το οποίο απασχολεί, είναι μήπως υπάρχει έμμεση αναγνώριση υιοθεσίας μέσω του Συμφώνου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Προκύπτει σαφώς από το κείμενο του νόμου. Δεν ρυθμίζεται υιοθεσία», απάντησε εκ νέου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν..

Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν και πάλι συμπεριληφθεί πολλές άσχετες με το Σύμφωνο Συμβίωσης διατάξεις. «Είναι ένα όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, άσχετες, ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση