Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 350.000 παιδιά σε κίνδυνο ιλαράς
350.000 παιδιά σε κίνδυνο ιλαράς

350.000 παιδιά σε κίνδυνο ιλαράς

Προειδοποιήσεις των γιατρών, στα 196 τα κρούσματα

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, με την ανησυχία πλέον να είναι μεγάλη στην κοινωνία, καθώς 350.000 παιδιά είναι εκτεθειμένα στην ασθένεια, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Τη στιγμή που τα κρούσματα ιλαράς ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς σε μία μόλις εβδομάδα δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης οσημάτων (ΛΠΟ) ακόμη 30 νέα περιστατικά ιλαράς (τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 196), ειδικοί και παιδίατροι τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού όσων Ελλήνων δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν κάνει είτε καθόλου το εμβόλιο κατά της ιλαράς είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή ενός παιδιού στο . Οπως είπε, πρόκειται για μια ύπουλη και βαριά νόσο. «Υπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και 3-4 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά γιατί ένας στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που προκαλείται εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 10 χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

200.000

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, περίπου 350.000 παιδιά (15 μηνών έως 4,5 ετών) στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα απέναντι στην ασθένεια, καθώς έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ενώ 200.000 Ελλήνων ( και ενήλικες γεννημένοι από το 1970 και μετά) είναι εντελώς . Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η πρώτη δόση καλύπτει το 95% των εμβολιασμένων ατόμων. Το υπόλοιπο 5% όμως δεν δημιουργεί αντισώματα με την πρώτη δόση, οπότε συστήνεται ή να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος προκειμένου να δουν οι γιατροί ποια παιδιά δεν δημιούργησαν αντισώματα και να τους χορηγήσουν τη 2η δόση ή να χορηγήσουν απευθείας τη 2η δόση στα παιδιά χωρίς τη χορήγηση εξέτασης.

Στη Νότια Ελλάδα

Στα 196 ανέβηκαν τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΛΠΝΟ). Τα περιστατικά εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα και εξακολουθούν στη μεγάλη πλειονότητά τους να αφορούν κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ των τελευταίων είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Στην Ευρώπη οι θάνατοι από ιλαρά ανέρχονται σε 43.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την εκδήλωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, η τελευταία μεγάλη επιδημία ιλαράς έλαβε χώρα στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όταν καταγράφηκαν αρκετοί θάνατοι και εγκεφαλίτιδες. Τότε το εμβόλιο γινόταν αρχικά σε μία δόση και ακολουθούσε η δεύτερη (επαναληπτική δόση) 12 χρόνια μετά την πρώτη. Για το λόγο αυτό είναι πολλοί από όσους γεννήθηκαν τις δεκαετίες του '70 και του '80 που έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου και τώρα πρέπει να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας ξεκίνησε, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, το 2009, μετά την πανδημία της ς. Τότε ήταν που υπήρξε μεγάλη μερίδα γιατρών που μιλούσε για τις παρενέργειες των εμβολίων. Αμεσα, η χρήση όλων των εμβολίων έπεσε κατά 20%-40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν οι παιδίατροι, οι γονείς καταφεύγουν σε… ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού των παιδιών τους και άλλα «τερτίπια», όπως πιστοποιητικά από γιατρούς χωρίς ειδικότητα, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Από την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο έγγραφα, το πρώτο από γιατρό άνευ ειδικότητας και το δεύτερο από παιδίατρο – ομοιοπαθητικό που προωθήθηκαν για εγγραφή παιδιών σε σχολείο ή παιδικό σταθμό και στα οποία οι γιατροί επικαλούνται πιθανές παρενέργειες των εμβολίων!

Την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται σύντομα να επανεμφανιστούν στη χώρα μας και άλλες «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως ο κοκίτης και η παρωτίτιδα εξέφρασε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα (η συνήθης επιπλοκή της παρωτίτιδας).

Σε αριθμούς

  • 196 κρούσματα ιλαράς
  • 200.000 παιδιά πλήρως ανεμβολίαστα
  • 350.000 παιδιά είναι ατελώς εμβολιασμένα
  • 1 στους 3 νοσούντες θα παρουσιάσει επιπλοκή
  • 95% των εμβολιασμένων ατόμων καλύπτει η 1η δόση του εμβολίου
  • 5% είναι το ποσοστό που καλύπτει πλήρως η διενέργεια και της 2ης δόσης
  • 10 χρόνια μετά τη νόσηση μπορεί να εμφανιστεί εγκεφαλίτιδα
  • 1 κρούσμα το χρόνο την προηγούμενη τριετία
  • 1970 η τελευταία μεγάλη επιδημία

Καταγγελία ΙΣΑ: Στο υπουργείο Εμπορίου η Ομοιοπαθητική

Μια «σκανδαλώδη» εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κ) που ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «η απαράδεκτη αυτή εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της Ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν.

Αντίθετα, παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο υπουργείο Εμπορίου! Τονίζουμε ότι τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των ιατρικών συλλόγων».

Πηγή: eleftherostypos.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση