Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Παρουσίαση μελέτης για πέντε κυκλικούς κόμβους στο Βόλο
Παρουσίαση μελέτης  για πέντε κυκλικούς κόμβους στο Βόλο

Παρουσίαση μελέτης για πέντε κυκλικούς κόμβους στο Βόλο

Τη μελέτη των πέντε κυκλικών ισόπεδων κόμβων, που θέλει να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή Βόλου παρουσίασε σήμερα, σε δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Ηλιού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, που εξαπέλυσε επίθεση κατά των συμβούλων των μειοψηφιών, καθώς ο μόνος που παραβρέθηκε ήταν ο ανεξάρτητος Γιάννης Γρηγορίου, χαρακτρηρίζοντάς τους κοπρίτες που δεν τους ενδιέφερε η πόλη, ενώ έκανε λόγο για κατάντημα κάποιων ανθρώπων, για τον τρόπο που σκέφτονταν και τα οράματα που είχαν για την πόλη και προσθεσε: «Προσ εστάλησαν παντού, αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανείς, γι' αυτό ο κόσμος τους έστειλε στο σπίτι. Θα έρθουν αύριο και θα έχουν , χωρίς να δουν τι παρουσιάσαμε».

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για πρωτοποριακή συνεργασία του Δήμου με το και ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Ηλιού, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της μελέτης, που βασίζεται σε τον ιδίου και του Π.Θ., για δημιουργίας πέντε ισόπεδων κυκλικών κόμβων, χωρίς σηματοδότες, που θα συμβάλουν σε κυκλοφοριακές λύσεις, αλλά και τον έλεγχο της ταχύτητας και της παραβατικότητας.

Πρόκειται για κυκλικούς κόμβους που θα δημιουργηθούν στην είσοδο της οδού , στο ύψος του Τελωνείου, στο ύψος των ΚΕΛ, επί των οδών Λαρίσης – Αθηνών και στον κόμβο Διμηνίου. Το κόστος κάθε κόμβου ανέρχεται σε περίπου 100.000 € και πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι να τους υλοποιήσει, για να δώσει ανάσα στο πρόβλημα.

Παρουσιάζοντας επιμέρους τη μελέτη του κάθε κόμβου, ο καθηγητής του Π.Θ. εκτίμησε ότι με τη δημιουργία τους θα επιλυθεί το πρόβλημα, που μειώθηκε μεν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα την ανάπτυξη και την αυξημένη κυκλοφορία. Όπως ανέφερε, σε όλες τις νησίδες μπορούν να μπουν θάμνοι για να μην υπάρχει οπτική επαφή και να μην μπαίνει κανείς στο δρόμο, απ' όπου θέλει, ενώ υπήρξε μέλημα που πηγαίνουν τα νερά της βροχής.

 

Ο κ. Ηλιού είπε πως , από την αρχή της οδού Λαρίσης μέχρι κόμβο Διμηνίου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες βαρέων οχημάτων, στόχος είναι να μειωθούν οι ταχύτητες που αναπτύσσουν οι , ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα στη Λαρίσης το διπλοπαρκάρισμα και τις μεγάλες ταχύτητες των βαρέων οχημάτων.

Στην είσοδο της οδού Ιάσονος, στο Δημαρχείο Βόλου,  ο καθηγητής έκανε λόγο για μεγάλες γωνίες κίνησης και χαρακτήρισε προβληματικό τον κόμβο Τελωνείου, με ανορθόδοξες προσβάσεις και παραβατικότητα. Η έξοδος προς τη Λαμπράκη, ανέφερε, είναι επίσης προβληματική και δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Για τη δημιουργία κόμβου στο ύψος των ΚΤΕΛ, ο κ. Ηλιού ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση πεζών, γίνεται προσωρινή στάθμευση, πολλοί δρόμοι συμβάλλουν σε ένα σημείο και έπρεπε να μπει τάξη. Χαρακτήρισε δε σημαντική τη διασταύρωση της Παπαφλέσσα, διότι βγαίνουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ και ταξί, οπότε πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

 

Ο κόμβος του Δημαρχείου, σύμφωνα με τη μελέτη μετατρέπει τις λεωφόρους Δημητριάδος και Λαμπράκη σε δύο λωρίδες άμεσης κυκλοφορίας. Δύο λωρίδες της Λαμπράκη στο ρεύμα προς Βόλο, οδηγούν στην οδό Ιάσονος και η τρίτη στον κόμβο για όσους θέλουν να πάμε προς Ν. Ιωνία. Το αντίστοιχο γίνεται με την οδό Δημητριάδος, με την  τρίτη λωρίδα να οδηγεί προς την οδό 2ας Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού, ο κόμβος θα έχει διάμετρο 46 μ. και 10 μ. χώρο κυκλοφορίας, που είναι αρκετός για να χωρέσει ένα λεωφορείο και ένα επικαθήμενο μήκος 18 μέτρων. Επίσης προβλέπονται εσοχές για θέσεις στάσεων λεωφορείων και θέσεις πάρκιγκ στη Δημητριάδος, για να συμμαζευτεί. Ο δε χώρος στάθμευσης, μεταξύ Δημητριάδος και Ιάσονος ανέρχεται σε 2230 τ.μ. για στάθμευση

 

Ο κόμβος του Τελωνείου θα έχει ίδιες προδιαγραφές με τον  κόμβο του Δημαρχείου, θα υπάρχει διέξοδος προς την οδό Παπαδιαμάντη και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, αλλά και προς την οδό Πυράσου στα Παλιά. Το πεζοδρόμιο θα κοπεί στην παραλιακή και ο κόσμος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από βαρά οχήματα, για να κατευθυνθούν προς τον επιβατικό λιμένα.

 

Στο ύψος του ΚΤΕΛ θα παραμείνουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας επτά μέτρων η καθεμιά και όλα τα άλλα θα συμμαζευτούν, όπως ανέφερε ο καθηγητής. Στο χώρο θα παραμείνουν θέσεις προσωρινής στάθμευσης, καθώς υπάρχουν με και με χαμηλό κόστος μπορεί να γίνει αναβάθμιση της περιοχής.

 

Ο Νίκος Ηλιού χαρακτήρισε δύσκολο κόμβο αυτόν επί της οδού Λαρίσης – Αθηνών και ανέφερε ότι θα χρειαστεί διαπλάτυνση της γέφυρας Ξηριά, για να δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος με δύο λωρίδες πλάτους 8,5 μέτρων. «Μπαίνοντας στη Λαρίσης δύο λωρίδες καθαρές και θα γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, εσοχή για στάση λεωφορείου, για να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα στην ΑlphaBank», ανέφερε ο καθηγητής.

 

Τέλος, για τον κόμβο Διμηνίου ανέφερε ότι εκτός από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, στο ρεύμα προς Λάρισα και υπάρχει και μια τρίτη για προσωρινή στάθμευση, ενώ η κίνηση από Λαρίσης προς Φιλ. Εταιρίας (στο ρεύμα προς Βόλο) θα γίνεται μέσω του κόμβου και θα υπάρχει πρόσθετη λωρίδα για όσα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς την Μπότσαρη. Όσοι από την οδό Λαρίσης κατευθύνονται προς Λάρισα, προχωράνε, χωρίς να έρχονται σε εμπλοκή με όσους βγαίνουν από Ν. Ιωνία, τόνισε ο καθηγητής, που συμπλήρωσε ότι όσοι κατευθύνονται προς Βόλο, θα μειώνουν ταχύτητα με τους κυκλικούς κόμβους και θα κινούνται με ασφάλεια.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν  εκπρόσωποι του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου.

komvoi1 (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση