Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι
Ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι

Ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι

Οι εκπρόσωποι 195 χωρών έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου σε μια ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα στρέψουν τις οικονομίες σε Παγκόσμιο επίπεδο στην αναζήτηση πηγών ενέργειας που δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Αρχικά, η ομάδα της 7, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε ανακοινώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της 7.

Την ικανοποίησή της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε μέσω εκπροσώπου της νωρίτερα και μία ομάδα περίπου είκοσι χωρών, ανάμεσά στις οποίες η Κίνα, η και η Σαουδική Αραβία. «Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας χωρών σε ανάπτυξη, της λεγόμενης “LMDC”.

«Η συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί», είπε.

«Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!».

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την .

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι το κείμενο θα εγκριθεί», δήλωσε από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν το σχέδιο υιοθετηθεί, θα είναι μια τεράστια νίκη για την ΕΕ», είπε: «η συμφωνία καλύπτει όλες τις κύριες απαιτήσεις μας – είναι φιλόδοξη, είναι ισορροπημένη».

«Αν εγκριθεί στην ολομέλεια, θα είναι μια ιστορική επιτυχία, η πρώτη παγκόσμια και υποχρεωτική συμφωνία για την », πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο από τον πρόεδρο της COP21 Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων.

Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο Φαμπιούς είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Το σχέδιο προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» και «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο Φαμπιούς.

Το πλάνο «επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την », δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό. Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Ολάντ: «Μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο να κάνουν «το αποφασιστικό βήμα».

Μιλώντας για μια «μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα», ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε «η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα». «Η σας ζητά, η σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες «να τελειώσουν τη δουλειά», εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση