Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Λάρισα
Το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Λάρισα

Το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Λάρισα

Κώστας Αγοραστός: «Xωρίς πολιτιστική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα»

Στη Λάρισα 16,17,& 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το , που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 16 Ιουνίου  από το και θα ολοκληρωθούν την 18 του μηνός  στην πλατεία Ελευθερίας με τον Μεγάλο χορό, «Κόρλου Μάρι».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Αυτή την Παρασκευή 16 Ιουνίου ξεκινά το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Είναι ίσως το μεγαλύτερο αντάμωμα που έχει διοργανωθεί ποτέ. Εξήντα  σύλλογοι, 2.000 χορευτές θα βρίσκονται στην πόλη.

Για εμάς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πολιτισμός είναι αντίσταση ποιότητας και ταυτόχρονα είναι και ελπίδας, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς πολιτιστική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στο αντάμωμα, τους εθελοντές, όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια, αλλά και τους ανθρώπους που θα βρεθούν στη Λάρισα αυτό το τριήμερο και θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα. Μαζί με τον Δήμο Λαρισαίων ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αντάμωμα το οποίο προσφέρει στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία.

Η μεγαλύτερη προσφορά όμως είναι η πολιτιστική μνήμη, που είναι η αντίσταση ποιότητας στη σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και πρέπει να στραφούμε μέσα στην εθνική μας ψυχή και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία ούτως ώστε να βγούμε από αυτή την μεγάλη κρίση».

Πάνος Σάπκας – αντι: «Για τον Δήμο μας είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση γιατί εκτός από το πολιτιστικό στοιχείο το οποίο έχει μέσα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο για την πόλη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Λάρισα είχε πάντα πολλούς βλαχόφωνους Έλληνες με την ιστορική τους διαδρομή στην πόλη. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις, ο Δήμος είναι δίπλα τους και συγχαίρω την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων για αυτή την πρωτοβουλία».

Μιχάλης Μαγειρίας- πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων είναι το δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα. Η κορυφαία εκδήλωσή μας είναι το πανελλήνιο αντάμωμα, το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην έδρα της Ομοσπονδίας, τη Λάρισα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, και τον Δήμαρχο Λάρισας για τη συνδιοργάνωση του 33ου ανταμώματος. Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν να παρακολουθήσουν τις πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις μας».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη οι ανιπεριφερειάρχες Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, ο γενικός διευθηντής της Περιφέρειας Κώστας Μέγας και η γραμματέας της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Γεωργία Νιτσιάκου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

12:00 Επίσκεψη και  ξενάγηση στην Αβερώφειο  Γεωργική  Σχολή

20: 15 Συγκέντρωση των τοπικών  Συλλόγων Λάρισας μπροστά στο METROPOL ( ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ) και με πατινάδα θα κινηθούν έως στο

21:00 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με την συμμετοχή των παρακάτω Συλλόγων:

Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η »

Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο »

Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες»

Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας « Γιωργάκης Ολύμπιος »

Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή»

Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα»

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα

Βλαχοχώρια μας ».

12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ :

Α. Έκθεση φωτογραφίας « Οι Βλάχοι στη πόλη της Λάρισας »

Β. Ημερίδα με θέμα: « Η Λάρισα των Βλάχων»

Ομιλητές: Δρ. Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη Διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής

« Αβερώφειος κληροδότημα με Παρελθόν, Παρών και Μέλλον»

Αντώνιος Μπουσμπούκης (ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ): « Οι Βλάχοι στη Λάρισα»

19:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

 9:30 Εκκλησιασμός  στον Άγιο Αχίλλειο.

10:15 ΦΡΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) : Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση