Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Στο πλευρό των ΑμΕΑ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας -Β. Σποράδων
Στο πλευρό των ΑμΕΑ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας -Β. Σποράδων

Στο πλευρό των ΑμΕΑ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας -Β. Σποράδων

Στο νέο ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020) εντάχθηκαν δύο πράξεις που αφορούν στην ευπαθή ομάδα των ΑμεΑ.

Τα παραπάνω τόνισε σε σημερινή τύπου η Μαγνησίας- Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδνίνη , με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Κολυνδρίνη είπε ότι η 1η Πράξη τιτλοφορείται «Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής για ΑμεΑ 2015-16», το ύψος της επιλέξιμης δαπάνης είναι 366.000€ και στοχεύει στην ενίσχυση γονέων που έχουν εξαρτώμενα ΑμεΑ, μέσα από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης αυτών σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και σε ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία. Η πράξη αυτή εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ με απόφαση περιφερειάρχη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο εντάχθηκε και η Πράξη με την ονομασία «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το 2015-16» με ύψος επιλέξιμης δαπάνης 562.000€.

Αυτή η 2η Πράξη αφορά σε προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού κι Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Σχολικών Νοσηλευτών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σχολικές μονάδες γενικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπηρεσίες τόσο σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης και διαβίωσης όσο και νοσηλευτικής στήριξης (πχ. χορήγηση φαρμάκων, ενέσεις, χρήση συσκευών), ώστε να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση και η προσβασιμότητα των μαθητών με αναπηρία, να αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ενδεχόμενη σχολική αποτυχία και πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Τέλος, ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα συνδιοργανώνει με τους ΔραΠαίκτες σειρά θεατρικών παραστάσεων υπέρ του Ιππόκαμπου, του τοπικού και δραστήριου Σωματείου Ατόμων με κινητική αναπηρία έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούμε στην διεκδίκηση καλύτερων συνθήκων διαβίωσης για τα ΑμεΑ.

Η τόνισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ και πρόσθεσε: «Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή για τα άτομα με αναπηρία. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης, απολογισμού και περίσκεψης για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι θα μπορούσε να γίνει και τι δεν έγινε ώστε να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι με οίκτο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει σε όλους μας το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην παροχή ίσων ευκαιριών στην , , υγεία και πρόνοια, την παροχή της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξης, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Δυστυχώς, στη σημερινή, δυσμενή εποχή, στο όνομα της οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει, βρήκαν έδαφος μη προνομιακές για τα ΑμεΑ πολιτικές που κατ’ ουσίαν υποβαθμίζουν κάθε έννοια παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που θα τους εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδειξε έμπρακτα ότι θέτει τα ΑμεΑ σε προτεραιότητα καθώς από τις πρώτες πράξεις, για τις οποίες προχώρησε σε πρόσκληση για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020) και σε απόφαση τελικά για ένταξη και στη δέσμευση των αντίστοιχων πιστώσεων, οι δύο αφορούν την ευπαθή ομάδα των ΑμεΑ.»

Ο Ιππόκαμπος

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με κινητική αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» Π. Μπέλλος
ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά την κα Κολυνδρίνη , καθώς και τους ΔραΠαίκτες και τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ ώστε να ενδυναμωθούν και να έχουν ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Οι ΔραΠαίκτες

Ο εμψυχωτής Ευ. Κάβουρας αναφέρθηκε στην παράσταση λέγοντας: «Με τη νέα μας θεατρική παραγωγή γινόμαστε ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΕΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ για να δείξουμε συμβολικά ότι το ίδιο εύκολα μπορεί κάποιος από δυνατός θεός να αποκαθηλωθεί και τελικά να καθηλωθεί σε καροτσάκι . Αν έρθουμε για λίγο στη θέση των ΑμεΑ τότε θα καταλάβουμε για ποιο λόγο πρέπει να τους συμπαρασταθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τους.

Το νέο μας το «Είσαι θεά αγάπη μου!», το κατά σειρά ένατο παιδί μας στα 4 χρόνια ζωής των ΔραΠαικτών, είναι μια λαϊκή κωμωδία ηθών, χαρακτήρων και καταστάσεων, κατά την οποία τολμήσαμε και καθηλώσαμε το δυνατό πατέρα των θεών, τον Δία, σε καροτσάκι κι αποκαθηλώσαμε το υπόλοιπο Πάνθεον από τους θρόνους τους, προκειμένου μέσα από το γέλιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας να γιορτάσουμε όλοι μαζί την αλληλεγγύη μας υπέρ των ΑμεΑ, στηρίζοντας το Σωματείο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ.

Τα ονόματα φυσικά των ηρώων τα δανειστήκαμε απ’ το Δωδεκάθεο για σημειολογία και συμβολισμό, η πλοκή κατά τ’ άλλα εκτυλίσσεται στο σήμερα όπου σε μια πολυκατοικία κοινότυπη, της γειτονιάς του καθενός μας, επικρατεί μια έντονη μυρωδιά που αποδεικνύεται ότι ανήκει σε πτώμα που αποσυντίθεται κι από εκεί ξετυλίγεται ένα κουβάρι από σκάνδαλα και μυστικά, φετίχ και κρίματα, εγκλήματα κι αμείλικτα ερωτήματα.

Ας θυμόμαστε ότι Άτομα με Αναπηρία υπάρχουν όλο το χρόνο και όχι μια ημέρα».

Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις πραγματοποιούνται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου ώρα 9.15 μ.μ., σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Ε.Π..Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ , ενώ περιλαμβάνονται και στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δήμου . Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ προαιρετικά θα υπάρχει κουμπαράς υπέρ του Ιππόκαμπου. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες (με διάλειμμα).

Θεοί και θεές: Γιώργος Διονάς, Ευάγγελος Κάβουρας, Ελένη Κατόγια, Σπυριδούλα Κοπάνου, Σπύρος Μακρυγιάννης, Βαρβάρα Μελίση, Αλέκα Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαζήση, Αθανασία Πουρνάρα, Teuta Sadiku, Ήρα Σκορδή, Λιάνα Τάταρη, Γαρυφαλλιά Τζανιδάκη. Φωνή: Πάρης Ζίκος, Δήμητρα Ριζινού. Σύλληψη, σκηνοθεσία και σκηνογραφία: ευΆγγελος Κάβουρας. Προζαφηγήσεις: Σπύρος Μακρυγιάννης. Βοηθός: Αναστασία Μάρκου. Ενδυματολόγος: Έφη Αντωνίου. Κατασκευές – Φωτογράφιση: Narcis Madalin Feticu. Ηχογραφήσεις: Studio ZK. Γραφιστικά: Σοφία Κύρκου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

"Αλιεύοντας" την είδηση