Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Eνδεχόμενο περικοπής δρομολογίων γραμμών 1, 3 και 15 από το Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε.
Eνδεχόμενο περικοπής δρομολογίων γραμμών 1, 3 και 15 από το  Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε.

Eνδεχόμενο περικοπής δρομολογίων γραμμών 1, 3 και 15 από το Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε.

Στο ενδεχόμενο περικοπής δρομολογίων των γραμμών 1, 3 και 15 προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε., αναμένοντας ωστόσο το δήμο Βόλου και τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τον αριθμό των λεωφορείων που σταθμεύουν στην αφετηρία του Αναύρου.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή του συνεδρίαση του ΔΣ του Αστικού ΚΤΕΛ, με αφορμή το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη η Τροχαία βεβαίωσε διοικητικά πρόστιμα σε δύο λεωφορεία που στάθμευσαν εκτός των τριών θέσεων που διαγράμμισε ο Δήμος Βόλου, υλοποιώντας ένα μικρό μέρος της γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ε. Παν. Γιόλας σε που έδωσε σήμερα το πρωί έδωσε στη τη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της εταιρείας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίκος Ηλιού, όπως και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία βασίστηκε στη μελέτη, αλλά δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού όσες φορές επιχειρήθηκε να συζητηθεί το θέμα, πάντα αναβαλλόταν, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων αλλά και φορέων όπως το οσοκομείο Βόλου, το ΕΚΑΒ, το Αθανασάκειο Μουσείο κ.ά.

Ο κ. Γιόλας αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος επισημαίνοντας ότι η αφετηρία του Αναύρου λειτουργεί τα τελευταία 60 χρόνια και έχει παγιωθεί στη συνείδηση του επιβατικού κοινού και πρόσθεσε ότι με τα χρόνια έχει αυξηθεί η και ο αριθμός των λεωφορείων και φυσικά τα δρομολόγια.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε το επικοινωνιακό παιχνίδι ορισμένων που επιχειρούν να πλήξουν την εταιρεία ως μόνη υπεύθυνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ, ενώ ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας διευκρίνισε: «Στην ουσία, στην αφετηρία ισχύει το καθεστώς που ίσχυε πάντα, από τη στιγμή που ουδέποτε εφαρμόστηκε κάποια άλλη πρόταση, καθώς όλα πάγωσαν από τον Ιούνιο του 2015».

Να σημειωθεί ότι και το ΤΕΕ Μαγνησίας υπέβαλλε τη δική του πρόταση το Μάρτιο του 2015, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Όσον αφορά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας στις 12 Μαρτίου του 2015 που βασίζεται στην μελέτη του Ν. Ηλιού, προτείνει:

Τη διατήρηση της λεωφορειακής γραμμής Νο1, την τροποποίηση των διαδρομών των λεωφορειακών γραμμών Νο3 και Νο 15, ώστε αυτές να διέρχονται μέσω των οδών Αθανασάκη και Πλαστήρα (βόρειο σκέλος) και με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετούν και την ιδιαίτερη ζήτηση για πρόσβαση στις Υπηρεσίες του , καθώς και του Μουσείου.

Επίσης προτείνεται η δημιουργία στάσης λεωφορείου στην εσοχή της οδού Αθανασάκη, λίγο πριν τη συμβολή της με την οδό Πλαστήρα, τη ρύθμιση του φωτεινού σηματοδότη στη διασταύρωση των οδών Πολυμέρη και Αθανασάκη, ώστε να δίδεται η δυνατότητα αριστερής στροφής.

Πρότεινε τη χωροθέτηση τριών αποκλειστικών θέσεων στάσης λεωφορείων, επί της πλατείας Αναύρου και δύο αντιστοίχων θέσεων στην επόμενη ανηφόρα πριν την οδό Πολυμέρη.

Επίσης προτείνει τη δημιουργία μίας εσοχής για προσωρινή στάθμευση ενός λεωφορείου παρά το παρκάκι της οδού Αιολίδος, όπως και τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης υπό γωνία, δυναμικότητας 50 οχημάτων στο νότιο σκέλος της οδούς Πλαστήρα και τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης δύο τουριστικών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των προσερχόμενων στο Μουσείο, στην οδό Πλαστήρα (με Αθανασάκη).

Εν τω μεταξύ, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις με πολίτες, φορείς και το Αστικό ΚΤΕλ Βόλου διαμορφώθηκαν τρεις ουσιαστικά προτάσεις, ενώ καταγράφονται και δύο παραλλαγές της τρίτης.

-Η πρώτη περιλαμβάνει τη μεταφορά του τερματικού σταθμού από τον Άναυρο σε ελεύθερο χώρο που υπάρχει δίπλα στο Σκοπευτήριο στη . Σύμφωνα με τη λύση αυτή οι γραμμές 1,3 και 15 θα διέρχονταν από την περιοχή του Αναύρου χωρίς να σταθμεύουν στο χώρο του παλιού τερματικού σταθμού.

-Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά του τερματικού στο χώρο δίπλα από το Ναυτικό Όμιλο Βόλου που είναι πολύ κοντά στον σημερινό τερματικό σταθμό και έχει έκταση ικανή να φιλοξενήσεις τις εγκαταστάσεις ενός νέου τερματικού σταθμού.

-Η τρίτη πρόταση περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προβλέπει τη διατήρηση του τερματικού σταθμού στον Άναυρο όπου θα σταθμεύουν πλέον δύο το πολύ λεωφορεία της γραμμής 1 που παραμένει ως έχει. Οι γραμμές 3 και 15 θα κινούνται από την οδό Σταδίου προς την οδό Πολυμέρη στη συνέχεια θα στρίβουν αριστερά προς την Αθανασάκη για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες Νοσοκομείου και Μουσείου.

-Η τέταρτη πρόταση διαφοροποιείται από την τρίτη ως προς τη δυνατότητα αποβίβασης και επιβίβασης κυρίως ηλικιωμένων επιβατών, στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από την .
Προβλέπει τη διαμόρφωση στάθμευσης ενός λεωφορείου για ολιγόλεπτη στάση παραπλεύρως της οδού Πλαστήρα, πίσω από την τέως ταβέρνα «Ζαχείλας».

-Η πέμπτη πρόταση διαφοροποιείται ως προς την τρίτη στο ότι δεν θα διαμορφωθεί θέση στάθμευσης ενός λεωφορείου για ολιγόλεπτη στάση επί της Πλαστήρα, λίγο πριν την Πολυμέρη και προβλέπει τη διαμόρφωση αποκλειστικά τριών θέσεων ολιγόλεπτης στάσης στον υφιστάμενο τερματικό σταθμό, υπό γωνία ώστε τα οχήματα να μην κάνουν όπισθεν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση