Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » “Nέκρωσε” χθες ο Βόλος από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία
“Nέκρωσε” χθες ο Βόλος από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία

“Nέκρωσε” χθες ο Βόλος από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία

Μεγαλειώδης σε όγκο και παλμό ήταν η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν ΓΣ και ΑΔΕΔΥ, μαζί με άλλους φορείς, συλλογικότητες και κομματικές οργανώσεις.
Ωστόσο οι αντιεξουσιαστές για ακόμη μια φορά προκάλεσαν ζημιές στις κάμερες ασφαλείας της Attica Bank επί της οδού Δημητριάδος, και της Alpha Bank στη συμβολή των οδών Ιωλκού – Κωνσταντά καθώς και στην κεντρική τζαμαρία ενεχυροδανειστηρίου επί της οδού Δημητριάδος στο ύψος της οδού Καρτάλη

.

ωρίτερα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας , όπου έγιναν οι καθιερωμένες ομιλίες, ενώ η ομάδα αντιεξουσιαστών φώναζε συνθήματα κατά των συνδικαλιστών , αποκαλώντας τους «εργατοπατέρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλο, τα ποσοστά συμμετοχής στην κυμαίνονται πάνω από 70 – 80%. Όπως δήλωσε «Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα, θα τους εξαναγκάσουν να τα πάρουν πίσω. Σήμερα(Χθες) είναι μια σημαντική ημέρα για την , γιατί όλοι οι φορείς είναι μαζί και διαδηλώνουν ενάντια σε αυτή την πολιτική, που μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Δεν αντέχουμε σε άλλα μέτρα, να μας παίρνουν τα σπίτια, δεν αντέχουμε σε άλλες μειώσεις. Απαιτούμε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, συνταξιούχων κι ανέργων. Τα ποσοστά κυμαίνονται πάνω από 70-80% κι εκεί που είναι τα σωματεία υπάρχει καθολικότητα».

Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στην απεργία και ο πρόεδρος του .Τ. ΑΔΕΔΥ ς Δημ. Κουτσούκος, ο οποίος ανέφερε ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι πάνω από 50%. «Ο αγώνες συνεχίζεται» τόνισε και συνέχισε «Είπαμε ότι σήμερα είναι η μητέρα των μαχών. Όλη Μαγνησία σχεδόν έχει νεκρώσει. Ο αγώνα μας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να καταλάβουν όλοι, ότι η ιστορία δεν πάει άλλο».

Καθολική ήταν η συμμετοχή και των επαγγελματοβιοτεχνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρα «Η Μαγνησία περνά ένα μεγάλο μήνυμα: Ότι πλέον ενωμένοι και με σύνθημα το «εμείς» και όχι το «εγώ», ξεκινάει ένας συνεχής και αδιάλειπτος αγώνας, κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές που έρχονται, όπως εκφράζονται και μας οδηγούν σε λουκέτα και νέες θέσεις ανεργίας.
Όλη η Μαγνησία ενωμένη, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, βροντοφωνάζουν ότι τα συντηρητικά, υφεσιακά μέτρα που επιχειρήσει η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν και φυσικά όχι χωρίς αντίσταση», προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα είναι το ξεκίνημα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, εκτίμησε ότι το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται γύρω στο 55%, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι χθες το βράδυ με εγκύκλιο το Υπουργείου άλλαξε το Νόμο και πλέον δεν εξαιρούνται από τα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στους Δήμους, δεν χάνουν τα επιδόματα και βγαίνουν κανονικά όπως ίσχυε σε σύνταξη.

Εν τω μεταξύ κλειστά ήταν σήμερα και τα εμπορικά καταστήματα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Να σημειωθεί ότι τα πολυκαταστήματα άνοιξαν νωρίς το πρωί, ωστόσο μετά από παρέμβαση του προέδρου και του Συλλόγου έκλεισαν, εκτός από δυο στην οδό Ερμού που το μεσημέρι τα άτομα της περιφρούρησης απαίτησαν από τους υπευθύνους να τα κλείσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας Κ. Τσέλιο «Η εικόνα είναι ότι το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων έχουν κλείσει, μαζί έκλεισαν και αρκετά υποκαταστήματα πολυεθνικών, μετά από πιέσεις και περιφρούρηση που υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι τελικά υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, κατεβάσαμε τα ρολά για μια μέρα, γιατί κινδυνεύουμε να τα κατεβάσουμε για πάντα. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Κλειστές ήταν και οι καφετέριες σε Βόλο και Ν.Ιωνία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Γ. Δήμου, στο Καραγάτς και στη Ν. Δημητριάδα, ενώ κάποια καταστήματα εστίασης ήταν ανοιχτά στην παραλία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ – Μπαρ κι Εστίασης Ιωαν. «υπήρχαν ανοιχτά τρία μαγαζιά στην παραλία και δύο – τρία περιφερειακά, ωστόσο μετά από παρέμβαση του Συλλόγου κλείσανε. Θα αγωνιστούμε με όλα τα επαγγέλματα και τους πολίτες».

Στην απεργία παρόντες και οι φαρμακοποιοί οι οποίοι έδωσαν το παρών φορώντας τις ιατρικές τους μπλούζες. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης είπε χαρακτηριστικά: «Είναι η δεύτερη φορά που οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας κατεβαίνουν στους δρόμους. Η πρώτη ήταντο2012, για να εναντιωθούμε στην απαξίωση και την εξαφάνιση του ασφαλιστικού συστήματος, στα βαριά μέτρα που βάζει η κυβέρνηση και που ισοπεδώνουν οτιδήποτε κοινωνικό υπάρχει.
Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος και ο κλάδος των φαρμακοποιών, που συμπαραστέκεται μαζί με την κοινωνία και το λαό του Βόλου και όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Ελπίζω η σημερινή(χθεσινή) μέρα να είναι απαρχή συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, μέχρις ότου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Δεν φταίνε μόνο η δανειστές, αλλά και οι Ελληνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά».

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 12.00 από την Πλατεία Ελευθερίας και στην κεφαλή της προπορεύονταν δύο εκσκαπτικά μηχανήματα κι ακολουθούσε το πανό του ΕΚΒ και του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και πολύς κόσμος. Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους και σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από πρωτοβάθμια σωματεία, αθίγγανοι πλανόδιοι μικροπωλητές, Φοιτητικοί Σύλλογοι, αριστερές συλλογικότητες καθώς και αντιεξουσιαστές.

Συγκέντρωση από αριστερές συλλογικότητες

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκονταν η συγκέντρωση του ΕΚΒ και των υπολοίπων σωματείων, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στο Ταχυδρομείο μπροστά, αριστερές συλλογικότητες.

Σε ανακοίνωσή της η Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων «…Για να κερδίσουμε τις μάχες της επόμενης ημέρας, είναι ρεαλιστική κι αναγκαία η δυνατότητα για τη συγκρότηση ενός μετώπου ρήξης κι ανατροπής που ενοποιήσει πολιτικά και κοινωνικά τον αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών, τις απεργιακές μάχες την πάλη της άνεργης νεολαίας για ζωή και για δουλειά σε ένα αγωνιστικό τσουνάμι που θα τσακίσει την κυβερνητική πολιτική…». Αντίστοιχα το Κ Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων «…Η γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου είναι μια ευκαιρία για μαζική απάντηση στα μέτρα σφαγιασμού των εργατικών δικαιωμάτων και θανάσιμης φορομπηξίας για ευρύτερα λαϊκά στρώματα- την ίδια στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο και οι εφοπλιστές μένουν στο απυρόβλητο…».

Ξεχωριστή πορεία οι μαθητές
Οι μαθητές έκαναν την δική τους ειρηνική πορεία με συνοδεία τυμπάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και διατράνωσαν τη αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και των δανειστών.

Με μπροστάρη το Μουσικό σχολείο Βόλου και υπό τον ήχο των τυμπάνων, οι μαθητές φώναζαν συνθήματα και χόρευαν σ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους.

Τα αιτήματα των μαθητών για τα σχολεία είναι αλλαγή του νομοσχεδίου για τις Πανελλαδικές – ενδοσχολικές εξετάσεις, επαναφορά της β' ομάδας ΕΠΑΛ (για τις Πανελλήνιες του ΕΠΑΛ), δωρεάν μετακίνηση άνω των τριών χιλιομέτρων, υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία, κάλυψη ελλείψεων και βιβλίων, επαναφορά του νόμου περί πολυήμερων εκδρομών και δωρεάν σίτιση στους δικαιούχους ς.

Στο κοινωνικό μέτωπο οι μαθητές των σχολείων ζητούν απόρριψη του τρίτου μνημονίου, κατάργηση των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, καμία περικοπή σύνταξης και κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει την Κυριακή.

«Όχι άλλα πτώματα στον πάτο του Αιγαίου, άνοιγμα συνόρων, κατάργηση του απάνθρωπου φράχτη στον Έβρο», ζητούν οι μαθητές των σχολείων.

Πορεία αθίγγανων

Τη δική τους πορεία από τη Ν. Ιωνία στο Βόλο πραγματοποίησαν αθίγγανοι πλανόδιοι μικροπωλητές. Οι μικροπωλητές ζητούν να τους δοθούν άδειες για υπαίθριο εμπόριο. Η πορεία ξεκίνησε από τη Ν. Ιωνία, ενώ στο Βόλο στη συμβολή των οδών Ιωλκού – Ιάσονος ενσωματώθηκαν με την πορεία του ΕΚΒ, του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Όπως ανέφερε το Σωματείο πλανόδιων μικροπωλητών «Δε μας δίνουν άδεια πλανόδιων μικροπωλητών. Με 10 κ. πατάτες και 10 κ. φρούτα θα μας γράψουν 5.000 ευρώ. Είμαστε φτωχές οικογένειες που ζούν από το μεροκάματο. Μας στερούν τις άδειες. Δε θέλουμε να μας τις δώσουν δωρεάν, αλλά να μας φορολογήσουν . Να τα δει ο υπουργός αυτά. Προτιμά τη φτώχεια. Πάνω από 100 ευρώ δεν είναι το εμπόρευμα που έχει ο κάθε μικροπωλητής.
Έχουν τιμολόγια απ' όλα, αλλά δεν έχουμε την απαιτούμενη άδεια για άσκηση υπαίθριου επαγγέλματος πλανόδιου μικροπωλητή».

Ένας 24χρονος αθίγγανος πλανόδιος μικροπωλητής κρατούσε σε πλακάτ κάποια από τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί κι όπως είπε «Είμαι 24χρονών θέλω να βγάλω το ψωμί μου και δεν μου δίνουν άδεια. Έχω πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ».

poreia5poreia4

poreia3poreia0

mathitesroma

poreia7 (1)poreia7 (2)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση