Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 28η Οκτωβρίου 1940 – Όταν οι Έλληνες ηγέτες ήξεραν να λένε “ΟΧΙ”
28η Οκτωβρίου 1940 – Όταν οι Έλληνες ηγέτες ήξεραν να λένε “ΟΧΙ”

28η Οκτωβρίου 1940 – Όταν οι Έλληνες ηγέτες ήξεραν να λένε “ΟΧΙ”

«Ὅλον τό Ἔθνος ἄς ἐγερθῆ σύσσωμον. Ἀγωνισθῆτε διά τήν Πτρίδ, τάς ς, τά σας καί τάς ἱεράς μας παρα. Νύν ὑπέρ πάντων ὁ ἀγών.» 

Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά στον ελληνικό λαό πριν την έναρξη του πολέμου.

Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου του 1940 έρχεται ένα τελεσίγραφο από τον Ιταλό δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι, με το οποίο απαιτούνταν η ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο καθώς και την κατάληψη στην συνέχεια διάφορων στρατηγικών σημείων του Ελληνικού Βασιλείου (όπως και αεροδρόμια) για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλες διευκολύνσεις.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο Ιταλός πρέσβης, Emanuele Grazzi, που έφερε το τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό και δικτάτορα, η αντίδραση του Ιωάννη Μεταξά ήταν χαρακτηριστική: αφού διάβασε το ιταλικό τελεσίγραφο, κοίταξε τον Ιταλό πρέσβη και του είπε την γνωστή φράση “Αυτό λοιπόν σημαίνει ”. Παρά τις προσπάθειες του Grazzi να μεταπείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ώστε να αποφευχθεί ο , η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά ήταν κοφτή και ξεκάθαρη: OXI.

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση, και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως.».
(απομνημονεύματα Grazzi, 1945)

Ελάχιστες ώρες μετά κηρύχθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με την εισβολή στην Ήπειρο και σε μέχρι τον Μάιο του 1941, όταν ολοκληρώθηκε και η κατάληψη της χώρας από τις γερμανικές δυνάμεις.

Χωρίς , χωρίς ψηφίσματα, με πυγμή και τόλμη, ο Ιωάννης Μεταξάς εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση για υποταγή, την δύσβατη επιλογή της θυσίας έναντι της υποδούλωσης.

Μια επιλογή που τιμάται μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να τιμάται ως η ημέρα του “ηρωικού ΟΧΙ”. Πρόκειται για την μοναδική εθνική επέτειο που τιμά την έναρξη και όχι την λήψη του πολέμου, όπως γιορτάζουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου τις δικές τους επετείους.  Δεν χρειάζεται κανείς να αναρωτιέται γιατί. Γιατί το ΟΧΙ θέλει τόλμη, γενναιότητα και κότσια. Το ΟΧΙ είναι δύσκολο, αλλά διαφύλαξε την αξιοπρέπεια και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Τα ΝΑΙ είναι τα εύκολα, είναι υποταγή και υποδούλωση. Η παράδοση των όπλων στον εκάστοτε “ξένο κατακτητή” που εποφθαλμιά τα Ελληνικά εδάφη και πλεονεκτήματα. Τα ΝΑΙ των σημερινών κυβερνήσεων σε συνεχή καταστροφικά για την χώρα μνημόνια και συμφωνίες μετά από ώρες και μέρες υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα γεγονότα που η χώρα τιμάει στις εθνικές μας επετείους. Η τιμή και η ανδρεία αντικαθιστώνται από την ντροπή και την οικειοθελή υποταγή σε ξένα συμφέροντα.

Για πρώτη φορά η Επέτειος του ΟΧΙ γιορτάστηκε επί κατοχής, το 1941, ενώ ο πρώτος επίσημος πλέον εορτασμός τοποθετείται στην ελεύθερη Ελλάδα του 1944 με παρέλαση ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση