Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι «27» ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit
Οι «27» ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Οι «27» ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν παμψηφεί. H συμπαγής και δίκαιη εντολή από τους 27 για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν το Brexit είναι γεγονός», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ μέσω twitter σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της Συνόδου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών δεν πήρε παραπάνω από ένα λεπτό και ακολούθησε το έντονο χειροκρότημα των 27 ηγετών.

«Η ενότητα εν δράσει», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μέσω twitter.

Ωστόσο, τα μηνύματα για ενότητα των 27 εναλλάσσονταν με τις αιχμές προς το Λονδίνο μετά την απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την .

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι το Brexit «θα έχει αναπόφευκτα ένα τίμημα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε πως «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».

Σε αυστηρό τόνο ήταν και το του Γερμανού υπουργού Οικονομικών,που ξεκαθάρισε πως «τίποτα δεν είναι δωρεάν», χρησιμοποιώντας μια πολύ γνωστή έκφραση στα αγγλικά (“There is no free lunch,”) και πρόσθεσε «οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν αυτό».

Όπως είχε γίνει γνωστό το προ στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες σήμερα έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες.

Προστέθηκε π.χ ότι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο όλη η περιοχή της ηνωμένης Ιρλανδίας θα είναι μέρος της Ε.Ε ή ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές χωρίς αυτές να συνιστούν προηγούμενο για κάθε νομική πράξη της Ένωσης με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, όπως επέμεινε η Κύπρος να γραφτεί. Η Γαλλία από την άλλη κατάφερε να αποκλείσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Η. Βασίλειο, ενώ η Πολωνία και η πρόσθεσαν  τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να αποκτήσουν βρετανική κατοικία μετά από πέντε χρόνια.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά τον Ιούνιο.

Τσίπρας: Ένδειξη ισχυρής ενότητας η ομοφωνία των «27» για το Brexit

Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας, σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος, προσέθεσε και επισήμανε:

Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού τος

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού τος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωση ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΒ και τα αποτελέσματα αυτής, δεν δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για εντός της ΕΕ καθώς και για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές προεδρικές , όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά περί το 40% και υπογράμμισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε: «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη». Υπενθύμισε δε τα ποιοτικά στοιχεία της γαλλικής ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οποία ούτε οι ψηφοφόροι του Μακρόν δεν επιδοκιμάζουν την σημερινή Ευρώπη. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Στη συνομιλία προσήλθε στη συνέχεια και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κάλεσε  να επισκεφθεί ιδιωτικά και με μεγαλύτερη άνεση την Ελλάδα το καλοκαίρι . «Φρανσουά, έχεις ανοικτή πρόσκληση να έρθεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε θέλεις, να ξεκουραστείς». «Ωραία ιδέα. Τώρα που θα έχω χρόνο θα έρθω ένα μήνα Ελλάδα και ένα Πορτογαλία», απάντησε χαριτολογώντας.

Μητσοτάκης: Αποχώρηση της Βρετανίας από Ε.Ε., όχι από την Ευρώπη

Την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την σχολίασε ο Πρόεδρος της Νέας ς, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,που συμμετείχε, σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.

Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη.  Ειδικά ως προς τα συνοχής.

Αλλά φυσικά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 70.000 Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.

Τα ζητήματα των χερσαίων συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει επ' ουδενί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον πρυτανεύσει η λογική.

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέσα από μια μακρά διαδικασία, που πρέπει, τελικά, να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η αποχώρηση, όμως, της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη».

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση