Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Άθλο πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση
Άθλο πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση

Άθλο πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση

“Η οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά τις εκλογές, πρέπει να κάνει έναν άθλο, με βάση το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τόνισε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων κ. Λιαργκόβας, σχολιάζοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, κατά την αποψινή δι στο Οικονομικό με θέμα: «Eπανεκτιμώντας τις Επιπτώσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα».

Ο ίδιος εξήγησε, ότι ποσοστό περίπου 56% των δράσεων πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 85% του συνόλου των δράσεων (φορολογικά μέτρα, ασφαλιστικό κ.λπ.) και πρόσθεσε: “Συνεπώς τους πολίτες περιμένει μια δύσκολη κατάσταση, τη δε κυβέρνηση η πρόκληση του να έχει τη διαχειριστική ικανότητα να εφαρμόσει (ή αν τα μέτρα είναι πολύ σκληρά να βρει αποτελεσματικά ισοδύναμα), για να μπορέσει να πάρει και τις δόσεις».

Γενικότερα πάντως στη δι που ξεκίνησε το απόγευμα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίστηκε ότι τα πάνω από 100 δισ. € που έλαβε η Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία από το 1981 και μετά μας έκαναν καλό στις (δρόμοι, κ.λπ.), αλλά και κακό στις συμπεριφορές, γιατί μάθαμε στο εύκολο χρήμα, επαναπαυτήκαμε και ενίσχυσαν τη διαφθορά σε πολλές περιπτώσεις (πρόγραμμα Leader, σεμινάρια – «μαϊμού» κ.λπ.), επισημάνθηκε

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Συντονιστής Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων αναφέρθηκε στο θέμα «Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και η Ελλάδα».

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που διήρκεσε τρία χρόνια, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις των διαρθρωτικών ταμείων, όχι οι βραχυπρόθεσμες (πόσα χιλιόμετρα δρόμων έγιναν και πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν), αλλά στις συμπεριφορές στο παραγωγικό πρότυπο, στη γενικότερη οικονομική συμπεριφορά της χώρας.

«Τα συμπεράσματα είναι ότι ναι μεν βοήθησαν τα Διαρθρωτικά ταμεία στη δημιουργία κάποιων υποδομών, αλλά την ίδια στιγμή, επειδή ακριβώς ήταν ένα εύκολο χρήμα, που ήταν πιο προσφιλές και επιθυμητό, πολλές φορές παρέσυρε τις συμπεριφορές σε ένα είδος προσοδοθηρίας, διότι όλοι κυνηγούσαν το εύκολο χρήμα», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως εκτίμησε, αυτό έκανε κακό στην Ελληνική κοινωνία και ενώ ήμασταν μια χώρα παραγωγική, μετά τις δεκαετίες του '50 και του '60, γίναμε μια χώρα καταναλωτική, του εύκολου χρήματος, κάτι που τελικά είχε καταστροφικές συνέπειες για τις συμπεριφορές και το παραγωγικό πρότυπο, που πληρώνουμε και σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα ένα μέρος του ότι σήμερα βρισκόμαστε και αντιμετωπίζουμε αυτής της έκτασης την κρίση, οφείλεται στο ότι ο Έλληνας δεν είναι όπως ήταν στους τομείς της καινοτομίας και της παραγωγικότητας που είχε στο παρελθόν.

Από τα Διαρθρωτικά Ταμεία από το 1981 και μετά (πακέτα τελόρ, κ.λπ.) η Ελλάδα έλαβε πάνω από 100 δις €, που ήταν χρήματα που δεν επιστρέφαμε και προοριζόταν για , ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών. Τα Διαρθρωτικά ταμεία, τόνισε, μας έκαναν και καλό, όσον αφορά στις υποδομές (δρόμοι, αεροδρόμια κλπ.), αλλά και κακό όσον αφορά στις συμπεριφορές, γιατί μάθαμε στο εύκολο χρήμα, επαναπαυτήκαμε και ενίσχυσαν τη διαφθορά σε πολλές περιπτώσεις (πρόγραμμα Leader, σεμινάρια – «μαϊμού» κλπ.).

Τέλος, ο ομιλητής είπε ότι με τους πόρους του νέου (ΣΕΣ) και του Αγροτικού Ταμείου έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε 35 δις € (το πακέτο Γιουνκέρ) και η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε μονιμότερες δομές, ώστε αυτά τα χρήματα να έχουν μακροχρόνια επίδραση.

οικονομικο τμημα1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση