Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 17 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια
17 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια

17 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια

Ξεκινά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης γι τη Λάρισ μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης της Λάρισας πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και δίνοντας έναν άλλο «αέρα» σε κεντρικές συνοικίες της πόλης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας υπέγραψε σήμερα την έγκριση  του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει 17 έργα και δράσεις που επενδύουν σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η πρόνοια, η επιχειρηματικότητα και οι συγκοινωνίες.

Αυτά έγιναν γνωστά σε τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας Μελίνας Σαραφίδου. Ακολούθησαν οι δηλώσεις:

Κώστας : «17 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν τη Λάρισα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έργα επενδύσεις μέσω ενός ολοκληρωμένου αστικού προγράμματος ανάπτυξης. Έργα όπως το Προσκήνιο Πολιτισμού, παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι, αναπλάσεις, έργα πρόνοιας, περιβάλλοντος, τα οποία πρόκειται να τονώσουν την επιχειρηματικότητα μέσα στην περιοχή παρέμβασης. Εμείς από το 2014 όταν ξεκίνησε η διαδικασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ 2014-2020, βλέποντας ότι οι πόλεις πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συντάξαμε και περάσαμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για πόλεις πάνω από 70.000 κατοίκους, όπως προέβλεπε η οδηγία, τις παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που γίνονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά. Υπήρξε μια μεγάλη συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη και τις Υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής και του Δήμου Λαρισαίων, για να αρχίσει από σήμερα η υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι δίνουμε ένα άλλο «αέρα» στην πόλη της Λάρισας η οποία καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο βασισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσον αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ς, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της διατήρησης και εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο της προϊσταμένης κας Μελίνας Σαραφίδου τις Υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής, τις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων και τον Δήμαρχο Αποστολο Καλογιάννη, που ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι πρόκειται να γίνουν έργα που θα σηματοδοτήσουν την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδίως περιοχών συγκέντρωσης μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, υποβαθμισμένων κέντρων και επαγγελματικών ζωνών.

Θέλουμε την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης με αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών, την της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον.

Ως μέσα για την επίτευξη του σκοπού δεν είναι τίποτα άλλο από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η της καινοτομίας και η διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Στα προγράμματα δώσαμε βάρος στην ανάπτυξη δομών κοινωνικής προστασίας αλλά και οικονομίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία υποδομών και χώρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός.

Απόστολος Καλογιάννης: «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το σχέδιο δηλαδή που διαμόρφωσε με συγκεκριμένα κριτήρια η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά και τη Λάρισα ήταν ένας βασικός μας στόχος από την προηγούμενη περίοδο, ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε όλες εκείνες τις προτάσεις των έργων, οι οποίες θα έφταναν για έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή και τον Περιφερειάρχη. Εμείς εργαστήκαμε με τις Υπηρεσίες μας συνθέτοντας ένα πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά μόνο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αφορά και ένα συμπληρωματικό έργο που κάνουμε με ιδίους πόρους, αλλά και ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια η ΔΕΥΑΛ και επηρεάζει την αστική ανάπτυξη της πόλης. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το Πρόγραμμα αυτό στην συντριπτική του πλειοψηφία να εγκριθεί. Είναι μια σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει για την πόλη και θέλω προς την κατεύθυνση αυτή να ευχαριστήσω θερμά τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, που με τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, να είμαστε σε θέση σήμερα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα αυτό και να τρέξουμε ως Δήμος για την υλοποίηση αυτών των έργων για να έχουμε και την ανάλογη απορροφητικότητα. Το προηγούμενο διάστημα μας απασχόλησε ένα μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με την ολο του Προσκηνίου Πολιτισμού. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά την περίοδο εκείνη. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για τη Λάρισα, μαζί βέβαια με τα έργα ποδηλατοδρόμων και ήπιας κυκλοφορίας, όπως και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση ο Περιφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή να έχουν εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλιο για την ολο αυτού του μεγάλου έργου. Θέλω ιδιαίτερα για αυτό να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Αγοραστό για αυτή την πρωτοβουλία».

           Αναλυτικά τα έργα

Α/Α ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1 Ολοκλήρωση Προσκηνίου Πολιτισμού 5.000.000
2 Δημιουργία σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης – Γενί Τζαμί 300.000
3 Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών 1.700.000
4 Σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων 450.000
5 Ανάπλαση περιοχής τάφρου Ι1 και πεζογέφυρα Νέας Σμύρνης 700.000
6 Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας 3.300.000
7 Μετατροπή παιδικών χαρών για λειτουργία και για παιδιά ΑΜΕΑ 50.000
8 Μελέτη Προσβασιμότητας 40.000
9 Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας δημοτικών κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων 500.000
10 Eξοπλισμός ΚΔΑΠ ΑμεΑ στη Ν.Σμύρνη 40.000
11 Αναβάθμιση και εξοπλισμός δομής φιλοξενίας Αστέγων 200.000
12 Κέντρο Ανοιχτής Υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο DOWN (νέο έργο) 168.000
13 Δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 3 για την περιοχή παρέμβασης της Β.Α.Α. 1.000.000
14 Ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας εντός της Περιοχής Παρέμβασης του ΣΒΑΑ Λάρισας 200.000,00
15 Στήριξη της απασχόλησης εντός της περιοχής παρέμβασης 420.000,00
16 Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης 530.000,00
17 Λειτουργία δομής φιλοξενίας αστέγων 411.428,57
ΣΥΝΟΛΟ 15.009.429,00 €

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση