Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με 153 “Ναι” ψηφίστηκε το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο
Με 153 “Ναι” ψηφίστηκε το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Με 153 “Ναι” ψηφίστηκε το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Σε τροχιά οξύτατης σύγκρουσης με σύσσωμη την αντιπολίτευση, η δικομματική κυβέρνηση πέτυχε να ψηφιστεί το δύσκολο, λόγω των σκληρών του ρυθμίσεων, και φορολογικό νομο. Θετική ψήφο, σε ονομαστική ψηφοφορία, έδωσαν μόνο οι 153 βουλευτές -ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χθες Κυριακή, όπως ακριβώς εξελίχθηκε στη διήμερη διάρκειά της, αλλά πλέον σε επίπεδο αρχηγών: πρωθ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, προσδίδοντας εκ νέου προσωπικό χαρακτήρα στην οξύτατη πολιτική σύγκρουση αναφορικά με το ποιος, η σημερινή ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρουν την ευθύνη για τα σημερινά οξύτατα δημοσιονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για καταστροφικές επιλογές και απόκρυψη της αλήθειας. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα και για «λαθροχειρίες», λέγοντας χαρακτηριστικά: άλλαξε το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι», αναίρεσε την υπόσχεσή του προς τους αγρότες, πως δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, παραβίασε τη δέσμευσή του για μη μείωση του αφορολογήτου και των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, καθώς και για την των «κόκκινων» δανείων, ενώ κατέστησε το χρέος μη βιώσιμο.

Στον αντίποδα, ο κ. Αλέξης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στερείται αξιοπιστίας και υποστήριξε ότι μετατρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση σε κόμμα διαμαρτυρίας. «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, ξεχνάτε όμως ότι ο ελληνικός λαός έκρινε και τη συμφωνία και την εντιμότητά μας», προσέθεσε, μεταξύ άλλων, απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως για άλλα είχε δεσμευθεί προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει μετά τις εκλογές. Το ενδιαφέρον στο περιθώριο της μετωπικής ς είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που έλαβαν τον λόγο υπεραμύνθηκαν των επίμαχων επιλογών, υποστηρίζοντας ότι είναι οι καλύτερες, δεδομένων των συνθηκών. Ομως, ο προβληματισμός μερίδας βουλευτών του ήταν εμφανής, ενώ ουδείς εκ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έλαβε τον λόγο, προκειμένου να στηρίξει τις επώδυνες ρυθμίσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεχώρισαν χθες κάποιες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, περί περιορισμένων αλλαγών στο αρχικό νόμου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα αρνητικές εντυπώσεις προκαλούσε η επιλογή της κυβέρνησης –εκμεταλλευόμενη και την απεργία των ΜΜΕ– να καταθέσει, προσβλέποντας σε έγκρισή τους, έξι εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Ως προς τις αλλαγές, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση του αγγελιοσήμου –προβλεπόταν άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς να προβλέπεται κάλυψη του «κενού» που δημιουργείται– θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου, με στόχο την αντικατάστασή του ως πόρου για τον ΕΔΑΠ. (Στη διορθωτική κίνηση, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν «παρών»). Ως προς τις τροπολογίες, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν νέο κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση: προβλέπουν μείωση του αφορολογήτου, το οποίο φθάνει πλέον στο ύψος των 8.363 ευρώ, αύξηση της φορολόγησης (από 26% στο 29%) για τις επιχειρήσεις με φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ, ρυθμίζουν θέματα εφημερίδων και χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, τέλη οχημάτων και ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτων περιοχών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση