Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διαβαλκανική Συνάντηση στο Βόλο για την εμπορία ανθρώπων -σύγχρονη μορφή δουλείας
Διαβαλκανική Συνάντηση στο Βόλο για την εμπορία ανθρώπων -σύγχρονη μορφή δουλείας

Διαβαλκανική Συνάντηση στο Βόλο για την εμπορία ανθρώπων -σύγχρονη μορφή δουλείας

Σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βόλο σε συνεργασία της μητρόπολης με φορείς όπως λειτουργοί υγείας αγάπης, την Α21 οργάνωση που ασχολείται με το trafficking, agape και το γραφείο εθνικού εισηγητή για εμπορία ανθρώπων, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, σχετικά με την Διαβαλκανική Συνάντηση με θέμα “ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – TRAFFICKING, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ”, που διοργανώνουν η Οργάνωση Α21, η agape Hellas και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Δημητριάδος και του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του ΥΠ.ΕΞ., το διήμερο 18-19/01/2019.

Η συνέντευξη δόθηκε στο Πν. Κέντρο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και ο επίσκοπος ανέφερε ότι θα μιλήσουν σημαντικοί εισηγητές για ενημέρωση για το πρόβλημα που υφίσταται στην Ελλάδα και άνθρωποι με εμπειρία και για το πως θα συμβάλλουμε να σταματήσει εμπόριο ανθρώπων και πως βλέπουμε το μέλλον σε μια Ευρώπη που έχει το πρόβλημα αυτό, που αφορά κυρίως γυναίκες, αλλά όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού.

Η Λητώ Καραγκούνη από την Α21 είπε ότι τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με καταπολέμηση μέσω πρόληψης και ενημέρωσης, ταυτοποίησης θυμάτων και φροντίδα επιζώντων του trafficking και πρόσθεσε: ” Θα προσεγγίσουμε το θέμα πολύπλευρα και σφαιρικά και θα δούμε όλες τις πτυχές και ψυχολογική και κοινωνική και πρακτική. Ο καθένας έχει ρόλο να παίξει στην καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος. Αυτό θα μεταλαμπαδευτεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας”.

Ο συντονιστής της γραμμής 1109 Δημήτρης Κοντούδης ενημέρωσε πως η γραμμή πληροφόρησης για εμπορία ανθρώπων λειτουργεί επί 24 ώρες για όποιον χρειάζεται πληροφόρηση αλλά και για γραμμή καταγγελίας περιστατικών και συμπλήρωσε: ” Υπάρχει καλή συνεργασία με αντιτράφικιγκ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε κοντά να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα άτομα αυτά για να επανενταχθούν στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από κόλπους εκκλησίας δίδεται τόσο σημαντική βοήθεια. Ιδιαίτερα γιατί το μήνυμα που δίνουμε ότι η καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων αφορά τον καθένα από μας. Θύμα εμπορίας μπορεί να είναι κάποιος πολύ κοντά μας και σημαντικό να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Πολλά περιστατικά δεν φθάνουν στην αστυνομία . Αν δεις κάτι πες κάτι. Πολλές φορές το παραλληλίζουμε με πράξη του καλού Σαμαρείτη. Πρέπει να ξεφύγουμε ότι αφού δεν γίνεται σε μένα το αγνοώ αλλά να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό μας”.

Με βάση τα στατιστικά, περισσότερες από 1.200 κλήσεις έγιναν το 2018 , αλλά δεν αφορούσαν όλες σίγουρα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. Πολλές είναι μεταξύ της 1109 και άλλων οργανισμών και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό εμπορίας. Επίσης το 2018 έγιναν 42 διασώσεις και κατάφεραν να ξεφύγουν σε συνεργασία με τις αρχές, ενώ έξι από αυτές ήταν υψηλού κινδύνου.

Ακόμη, περισσότερες ήταν οι κλήσεις, γύρω στις 800, σε σχέση με 2017.

Ο αρχιδιάκονος Ιωήλ (Λειτουργούς Υγείας Αγάπης) σημείωσε: “εκτός από ιατρικές πράξεις ευαισθητοποιούμε την κοινωνία σε σύγχρονα θέματα. Με την έμπνευση του μητροπολίτη και συνεργασία φορέων αποφασίσαμε να στήσουμε αυτή την διημερίδα. Μέσα από συνάντηση Σαββάτου κυρίως όπου θα παρουσιαστούν και πρακτικές λύσεις για αναγνώριση θυμάτων και αντιμετώπιση προβλήματα θα έχουμε πολλά να ωφεληθούμε”.

Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος τόνισε: ” Είναι σημαντικό η φιλοξενία μητροπόλεων για να ανοίξει ο δρόμος να πάει πληροφόρηση κατά τόπους και οι επίσκοποι να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Επειδή ξέρουμε και μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή τη συνεργασία, θέλουμε αυτό να ανοίξει και να γίνει μια μεγάλη βεντάλια, γιατί υστερούμε σε πληροφόρηση. Είναι σημαντικό να τολμήσουμε στη συνέχεια. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η δουλεμπορία δεν έχει πάψει να ισχύει στο σύγχρονο κόσμο δυστυχώς.

Με το θέμα του προσφυγικού το θέμα συνδέεται άμεσα. Η μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών έχει δημιουργήσει λεωφόρο διευκολύνοντας το έργο των εμπόρων. Δημιουργούνται ψεύτικα χαρτιά, διακινητές κ.λπ. Αν βρουν ευαλωτότητα το εκμεταλλεύονται εύκολα. Του λένε σε πάω Ελλάδα και θα σου δώσουμε δουλειά και αυτό είναι είτε να πάνε να δουλέψουν παράνομα σε κάποια χωράφια είτε να καταλήξουν στην εκπόρνευση και αυτό το βλέπουμε πολύ… Η αύξηση θα φανεί πολύ περισσότερο τα επόμενα 5 χρόνια. Ιδιαίτερα πρόβλημα με ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες”.

Από την πλευρά της η Λητώ Καραγκούνη είπε: ” Για τη φροντίδα και άδεια παραμονής στη χώρα υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Είναι μια πρόκληση η αντιμετώπιση ενός θύματος που πλέον το έχουμε φροντίσει. Υπάρχουν άτομα που θέλουν να επαναπατριστούν όταν αυτό είναι ασφαλές. Διαθέτουμε έναν ξενώνα κρίσεως που το άτομο διαμένει για σύντομο διάστημα μετά τη διάσωση. Εκεί ηρεμεί, αποκτά συναισθηματική σταθερότητα και πληροφορείται τι να κάνει . Στη συνέχεια προτείνουμε αυτόνομη διαβίωση. Παρακολουθεί μαθήματα εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων, και το στηρίζουμε με παρακολούθηση από ψυχολόγους, γιατρούς και καλύπτουμε ανάγκες. Μετά μένει σε αυτόνομο διαμέρισμα για να βρει εργασία μέχρι να σταθεί στα πόδια του να θέσει στόχους όνειρα και να ζει ανεξάρτητα. Πάνω από 300 άτομα κυρίως γυναίκες την τελευταία 10ετία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση