Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 153 οι νεκροί και 200 οι τραυματίες από τις επιθέσεις στο Παρίσι
153 οι νεκροί και 200 οι τραυματίες από τις επιθέσεις στο Παρίσι

153 οι νεκροί και 200 οι τραυματίες από τις επιθέσεις στο Παρίσι

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Ο Ολάντ τις χαρακτήρισε ως πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Γαλλίας και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και κινητοποίηση του στρατού καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, κατά την διάρκεια ς, όπου οι τρομοκράτες έπιασαν ομήρους και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία. Δεκάδες άλλοι φαίνεται ότι έχασαν την ζωή τους σε άλλες, συντονισμένες επιθέσεις έξω από το γήπεδο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον οποίο παρακολουθούσαν ο Ολάντ και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, καθώς επίσης σε άλλα τέσσερα σημεία του Παρισιού.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην γαλλική τηλεόραση ότι στο θέατρο Μπατακλάν, χωρητικότητας 1.500 ατόμων, έγινε πραγματικό μακελειό, καθώς οι τρομοκράτες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, πυροβολούσαν το πλήθος στα τυφλά.  Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία του Παρισιού έχουν κυριολεκτικά ξεχειλίσει από τραυματίες.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δραστών των επιθέσεων. Ο αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας, Μισέλ Καντό, δήλωσε ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι . Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα του Παρισιού, τουλάχιστον οκτώ από τους δράστες είναι σίγουρα .

Η επίθεση κοντά στο γήπεδο Stade de France φαίνεται ότι ήταν έκρηξη καμικάζι αυτοκτονίας και έγινε την ώρα του φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο κ. Ολάντ, ο οποίος παρακαλουθούσε τον αγώνα μαζί με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, απομακρύνθηκε αμέσως από τις δυνάμεις ασφαλείας και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότατους περιορισμούς στα σύνορά της.

“Ενώ σας μιλώ, τρομοκρατικές επιθέσεις πρωτοφανούς κλίμακας λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Παρισιού”, δήλωσε ο κ. Ολάντ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Υπάρχουν πολλές δεκάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες. Είναι φρικτό…” Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι κατ' εντολήν του η κυβέρνηση “κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις που μπορεί να συγκεντρώσει για να εξουδετερώσει τις απειλές και να ασφαλίσει όλες τις περιοχές…”
Ομπάμα: Πλήγμα κατά της ανθρωπότητας

Οι προφανώς συντονισμένες ενόπλων και οι εκρήξεις βομβών καταγράφηκαν ενώ η χώρα, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι.  Νεκροί είναι σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία οι δύο από τους δράστες της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν ενώ οι άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά.

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις επιθέσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της ς και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ , εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

Συλλυπητήρια Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων

“Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Βαθιά συγκλονισμένη η Μέρκελ

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα τα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

france-paris--3-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση