Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » 1.805 εκπαιδευτικοί αποσπάσθηκαν σε διοικητικές θέσεις
1.805 εκπαιδευτικοί αποσπάσθηκαν σε διοικητικές θέσεις

1.805 εκπαιδευτικοί αποσπάσθηκαν σε διοικητικές θέσεις

– Ανδρέας Λοβέρδος… σημειώσατε 1! Και οι δύο έμειναν στη θέση του υπουργού Παιδείας ακριβώς για επτά μήνες αλλά είχαν το «προνόμιο» να διαχειριστούν το μείζον ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις.

Ο κ. Κουράκης ξεπέρασε τον προκάτοχό του στο σπορ των χωρίς κριτήρια αποσπάσεων – 1.805 φέτος έναντι 1.650 πέρυσι.

Τα ίδια… Παντελάκη μου, αλλά η απόφαση του κ. Κουράκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φέτος θα προκύψει ρεκόρ ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία (περίπου 25.000).

Η ουσία είναι ότι το μείζον θέμα της ς για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς θα το διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για την άμισθη σύμβουλο του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά κ. Φρόσω Κιάου, η οποία είχε διατελέσει υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας και το 2012.

Θα γίνει τουλάχιστον μία ακόμη φάση αποσπάσεων, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. Πρόκειται για αποσπάσεις οι οποίες δεν μοριοδοτούνται, δεν εξετάζονται από τα , και υπογράφονται με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του .

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις για την απόσπαση εκπαιδευτικών στις 8 από τις 11 υπηρεσίες – προορισμούς έχουν υπογραφεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, και οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες 3 υπηρεσίες από τον γ.γ. του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη.

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις προκαλούν τις μόνιμες αντιδράσεις των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, που ζητούν οι θέσεις να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς που έχουν ζητήσει μετάταξη από θέση σε σχολείο.

Το κέρδος, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων (ΠΟΣΥΠ) του , Σάββας Φωτάκης είναι ότι ο μεταταχθείς θα μονιμοποιηθεί στη θέση και δεν θα χρειάζεται εκπαίδευση και επαγγελματική προσαρμογή. Ήδη από το 2013, 700 εκπαιδευτικοί έχουν υποβάλει αίτηση για μετάταξη, αλλά δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις αυτές.diorismoi

Ποιο είναι το πλεονέκτημα των αποσπάσεων έναντι των μετατάξεων; Οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας τις προτιμούν διότι στις αποσπάσεις υπάρχει περιθώριο να τοποθετηθούν «ημέτεροι». Τη διαχείριση των αποσπάσεων κατά το δοκούν διευκολύνει η έλλειψη Οργανισμών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι θα περιέγραφαν τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας για υπαλλήλους. Η έλλειψη Οργανισμού βολεύει τους υπουργούς να αποσπούν όσους υπαλλήλους θέλουν.

Την ίδια στιγμή, με καθυστέρηση στις διαδικασίες κάλυψης των κενών στα σχολεία χρεώνεται ο αρμόδιος .

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε(;) την εγκύκλιο αναπληρωτών ενικής Εκπαίδευσης, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφ της Κυβερνήσεως.

Η δημοσίευση βέβαια πρέπει να είναι σύμφωνη με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, το οποίο ευνοεί τους αναπληρωτές επιτυχόντες παλαιότερων από το 2002 έως και το 2008.

Γιατί επελέγη να εκδοθεί , με αποτέλεσμα να υπάρξει νομική εμπλοκή στο ανώτατο δικαστήριο; Πρόκειται για γκάφα ή για σκοπιμότητα;

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση